Новината за Disney+ коства 8 млрд. долара на Netflix

Това е първи тежък удар по пазарната стойност на лидера в лайфстрийма

Netflix на лаптоп Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Netflix на лаптоп Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Disney обяви, че изтегля цялото си съдържание от платформата за лайфстрийм на Netflix, за да основе свой конкурентен бранд, а това моментално се отрази на пазарната стойност на двете компании, пише Bloomberg.

Disney+ ще бъде официално представен на 12 ноември 2019 г., но 8 месеца по-рано нанася тежък удар на бъдещия си основен съперник за вниманието на онлайн аудиторията.

Още с откриването на петъчната сесия на борсата в Ню Йорк цената за акция на Netflix падна с 5% до 349,36 долара. Така пазарната оценка на компанията е сведена до 152,5 млрд. долара или иначе казано – платформата поевтиня с главозамайващите 8 млрд. долара в рамките на минути.

Още по темата

Disney+ ще предлага най-евтината услуга от всички на пазара. Месечният абонамент за платформата ще се предлага на цена от 7 долара, а годишният план ще бъде за 70 долара. За сравнение Neftlix прибира по 11 долара на месец от потребителите си.

Към момента само в САЩ 60 млн. души използват услугите на най-голямата лайфстрийм платформа в света, но с оглед загубата на ценно съдържание се очаква сериозен отлив на зрители. Disney+ на свой ред ще работи на загуба при тези условия, но в дългосрочен план е важно да привлече максимален брой привърженици и едва тогава да наложи промени в търговската си политика.

Пазарните стойности на Netflix и Disney се промениха драстично Графика: Bloomberg

Новината може и да предизвика дефект за Netflix, но едновременно с това увеличи значително пазарния капацитет на Disney с още по-внушителните 25 млрд. долара. Към 18:00 часа българско време стойността на филмовото студио с цялото му портфолио се оценява на 235 млрд. долара.

Всички тези цифри само доказват интереса на аудиторията към франчайзите на Marvel, „Междузвездни войни“ и Pixar, защото именно те се местят от едната платформа към другата.

Последни новини
Още от Нотификации