Камарата на общините отхвърли и четирите алтернативи за Brexit

Политическата криза във Великобритания се засилва

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

След продължили цяла вечер интензивни дебати британските депутати отхвърлиха четирите алтернативни опции на сделката за Brexit, предложени за гласуване, предаде Bloomberg.

За гласуване бяха предложени по принцип общо 8 алтернативни варианта с кратко наименование от A до H. В крайна сметка председателят на парламента Джон Бъркоу одобри за вот четири - С, D Е и G.

Предложение С на консерватора Кен Кларк задължаваше правителството да преговаря за постоянен и всеобхватен за Обединеното кралство митнически съюз с ЕС като част от сделка за Brexit. Това би дало на Лондон възможност за по-тесни търговски връзки с ЕС и би намалило нуждата от някои проверки по ирландската граница, уточнява Би Би Си. Предложението беше отхвърлено с 276 гласа "против" срещу 273 гласа "за", тоест само с три гласа разлика. Миналата седмица същото предложение беше отново отхвърлено в парламента, но този път с разлика от 6 гласа.

Предложението D на консерватора Ник Боулс предвиждаше присъединяване към Европейската асоциация за свободна търговия и Европейското икономическо пространство. Това означаваше, че Обединеното кралство ще остане част от европейския единен пазар и ще запази свободата на движение, така че британските граждани да запазят правото да живеят и работят в ЕС и обратното. Това предложение беше отхвърлено с 282 гласа "за" срещу 261 гласа "против".

Миналата седмица същият консерватор внесе почти сходно предложение, което тогава пак беше отхвърлено. За него гласуваха тогава 189 депутати, а против него 283 депутати. След вота от тази нощ Боулс каза, че напуска Консервативната партия в знак на протест срещу това, че в партията не е постигнат компромис при гласуването.

Предложение E на лейбъристите Фил Уилсън и на Питър Кайл даваше на обществеността правото на вот за одобрение на сделката за Брекзит, прокарана от парламента, преди тя да бъде приложена на практика. Тоест няма да има ратифициране на сделката от парламента без референдум, на който народът да се произнесе в нейна подкрепа. Срещу предложението гласуваха 292 депутати, а в негова подкрепа 280 депутати. Същото предложение, внесено миналата седмица от лейбъристката Маргарет Бекет, беше подкрепено от 268 депутати и отхвърлено от 295 депутати.

Предложение G беше внесено от Джоана Чери от Шотландската национална партия. То предлагаше серия от стъпки, които да попречат на Обединеното кралство да напусне ЕС без сделка. Една от стъпките беше удължаване на срока за преговори по член 50 на Лисабонския договор, ако Великобритания не разполага с ратифицирана сделка за Brexit до два дни преди датата, на която тя би трябвало да напусне ЕС. Ако подобно удължаване не бъде одобрено от ЕС, предложението предвиждаше в деня преди насроченото излизане от ЕС, депутатите да бъдат попитани какво избират - излизане без сделка от ЕС или анулиране на задействането на член 50 и прекратяване на Brexit. Това предложение беше отхвърлено с 292 гласа "против" срещу 191 гласа "за". Миналата седмица по-пространна версия на предложението, представена от Чери, беше подкрепена от 184 депутати и отхвърлена от 293 депутати.

Последни новини
Още от Нотификации