Най-големият ветропоказател в британската политика

Борис Джонсън не се е отказал от мечтата си да стане премиер

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Борис Джонсън изненадващо каза на нацията защо иска да подкрепи сделката, която Тереза Мей е договорила с ЕС. Този ход e болезнен, заяви бившият външен министър, но трябва да гарантира, че парламентът няма да „открадне“ Brexit. И тогава той каза, че можеш да останеш последователен и чист - но в крайна сметка може би просто да загубиш онова, за което си се борил.

Най-късно в този момент всеки, който е прочел изявлението на Джонсън до края, може би е избухнал в смях. Та Джонсън никога не е бил последователен и чист. Борис, заедно със своя стар приятел и по-късно противник, министърът на околната среда Майкъл Гоув, се смятат за едни от най-лошите и големи ветропоказатели в британската политика. Неговият обрат може да се дължи на факта, че Мей обеща да подаде оставка като министър-председател, ако сделката ѝ все пак бъде приета от парламента. Ако това се бе случило, или се случи тепърва, торите ще се нуждаят от нов премиер.

Едва в понеделник, в седмичната си колонка в Daily Telegraph в типичния за Борис език - салата от метафори, няколко цитата от гръцката митология и много патос, той пожела тази сделка на ада. Страната била набита на рога на една дилема, клекнала между дявола и дълбокото, синьо море. От една страна била Сцила с предпазната мярка, омразната временна система за Северна Ирландия, а от друга страна - Харибда с безкрайното отлагане на Brexit. И тогава, ако все още някой не е разбирал, той завършва с библейски цитат, адресиран до „фараоните от Брюксел“: „Пусни народа ми да си върви“. 

Още по темата

Е, в сряда всичко беше различно и Джонсън сега изненадващо е на страната на онези, които желаят доброто на Мей и договора за излизане от ЕС. Желанието на бившия кмет на Лондон да наследи Май се счита от мнозинството от неговата група за катастрофа, но сред населението яркият политик се радва на доверие. Букмейкърите, които оценяват всичко и всички във Великобритания, го считат за водещ кандидат за следващ премиер на страната.

За да завърши объркването, в четвъртък от Джонсън идват нови изказвания. Standard го цитира да казва, че сделката на Май е „мъртва така или иначе“. Беше ли сигнализирал одобрението си, защото предполагаше, че така или иначе няма да се закълне като премиер?

Това би било типично за Джонсън, който бе един от бащите на кампанията за Brexit. По-късно обаче стана известно, че никога не е бил убеден защитник на излизането от ЕС. Джонсън е имал две авторски статии в чекмеджето на бюрото си, преди да сложи името си под кампанията за Brexit - една, в която той се обявява за Brexit и една, в която настоява за оставане в ЕС. Е, Brexit му се е сторил по-обещаващ.

Последни новини
Още от Нотификации