Тръмп е поискал от Ким да предаде на САЩ ядрените си оръжия

Северна Корея обаче отхвърля либийския модел на денуклеаризация

Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg

По време на срещата на върха между САЩ и Северна Корея преди четири седмици американският президент Доналд Тръмп е призовал севернокорейския лидер Ким Чен Ун да предаде всички ядрени оръжия на Вашингтон. Той е представил на Ким на 28 февруари съответния документ за това, предава Ройтерс, позовавайки се на вътрешна информация.

В допълнение към предаването на оръжията и части от оръжия, в документа се призовава също за пълното разрушаване на цялата ядрена инфраструктура, за достъп на американски инспектори и прехвърлянето на всички учени, участващи в ядрената програма, към граждански проекти.

Тръмп за пръв път е обяснил на Ким какво има предвид под „денуклеаризация”, става ясно от информацията. Президентският офис на САЩ и Държавният департамент във Вашингтон са отказали да коментират документа, оценен като поверителен.

Още по темата

Срещата на върха беше прекъсната на 28 февруари без резултат, а обядът на двамата държавни глави бе отменен. Друга среща не беше договорена. Именно подобен документ според Ройтерс може да обясни внезапния край на срещата. Контекстът на разговорите на двамата държавни ръководители по това време не беше споменат. Само съветникът по националната сигурност на Тръмп Джон Болтън спомена за подобен документ в телевизионни интервюта след срещата на върха, но не спомена никакви подробности.

Болтън отдавна се счита за представител на твърдата позиция спрямо Северна Корея и се застъпва за „либийския модел“ на денуклеаризация. Либия предаде ядрените си оръжия през 2004 г. на САЩ. Седем години по-късно Съединените щати участваха в мисия на НАТО в Северна Африка, която доведе до свалянето на правителството на Муамар Кадафи.

Северна Корея отхвърля модела на Либия, представителите на страната споменаха в разговори с американци „ужасната съдба“ на Кадафи. Правителството в Пхенян многократно отхвърля едностранното разоръжаване и твърди, че програмата за оръжия е необходима, за да защити страната.

Преди време самият Тръмп се дистанцира в публични изявления от подхода на Болтън и заяви, че „либийският модел“ ще бъде използван, само ако не може да бъде постигната сделка.

Пред репортери в петък Тръмп заяви, че поддържа добри отношения с Ким и не смята, че са необходими допълнителни санкции срещу Северна Корея. „Това не означава, че няма да ги наложим по-късно, просто не мисля, че допълнителни санкции сега време са необходими", каза той. „Те страдат много“.

Южнокорейският президент Мун Дже-ин ще се срещне с Тръмп на 11-и април в Белия дом, за да се опита да възроди ядрените преговори със Северна Корея. Мун бе критикуван в родината си от опозицията за приемането на обещанията за разоръжаването на севернокорейския лидер. Той също така е подложен на натиск от целия полуостров, като режимът на Ким започна през миналата седмица да изтегля служителите си от новата обща служба за връзки. 

Последни новини
Още от Нотификации