Как големите банки облагодетелстват изменението на климата?

33 големи международни банки помагат за това рез финансиране на бизнеси с изкопаеми горива

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Зеленото е новият модерен цвят във финансовата индустрия. Едва ли има банка, която да не подчертава в съобщенията си колко важна е устойчивостта за собствения ѝ бизнес. Но практиката често изглежда различно. Това поне показва ново проучване, с което разполага германският Handelsblatt.

Основни резултати от проучването на Rainforest Action Network, BankTrack, Sierra Club, Oil Change International, Indigenous Environmental Network и Honor the Earth: 33 големи международни банки помагат за изменението на климата чрез финансиране на бизнеси с изкопаеми горива.

След приемането на Парижкото споразумение за климата в края на 2015 г. банките са предоставили според изчисленията общо финансиране на свързани с изкопаемите горива проекти за около 1,9 трилиона долара. От година на година обемът продължава да нараства. Само през последните три години 600 милиарда долара са отишли за компании, участващи в разработването на изкопаеми горива.

Списъкът на „замърсителите“ сред банките се води от гиганта на Wall Street JP Morgan Chase. Изследването е изчислило, че JP Morgan е най-големият финансист на петролни и газови проекти в Арктика. Авторите описват компанията като „най-лошия банкер в света по отношение на изменението на климата" и „топ финансист за изкопаемите горива". Изчисленията сочат, че за периода 2016-2018 г. JP Morgan е предоставил 196 млрд. долара за компании, които печелят парите си от изкопаеми горива. Това е около една трета повече от втория в класацията - Wells Fargo.

Преди две години главният изпълнителен директор на JP Morgan Джейми Диймон ясно се изказа срещу излизането от Парижкото споразумение за климата, което се пропагандираше от американския президент Доналд Тръмп. „Трябва да се застъпваме за политика, която подобрява живота на хората и защитава околната среда“, каза той.

След JP Morgan и Wells Fargo следват две други американски банки: Citi и Bank of America. Заедно четирите финансови институции са предоставили 600 млрд. долара за такива проекти след сключването на споразумението в Париж.

На единадесето и дванадесето място в списъка са Morgan Stanley и Goldman Sachs, като всичките шест американски големи банки попадат в Топ 30. Заедно американските банки представляват 37% от глобалното финансиране на бизнеси с изкопаеми горива.

JP Morgan не е пожелала да коментира резултатите от проучването. Вместо това говорителката на банката подчертава усилията, които финансовата компания е предприела в сферата на опазване на околната среда. Така например JP Morgan възнамерява да похарчи 200 млрд. долара за екологични проекти. До края на 2017 г. вече са били предоставени 60,6 млрд. долара. Освен това банката се стреми да оцени всички екологични и социални рискове, свързани с нейната дейност.

В доклада се изброяват 16 компании, които са оттеглили отговорността си по отношение на правата на човека и опазването на климата. Твърди се, че JP Morgan Chase е подкрепила единадесет от тях между 2016 г. и 2018 г.

Но не само западни банки са замесени във всички това. Четирите най-големи китайски финансови институции - Agricultural Bank of China, Bank of China, China Construction Bank, и ICBC, финансират проекти за изкопаеми горива от 2016 г. със 168 млрд. долара. Въпреки че това е по-малко от обема на финансиране само на JP Morgan, проучването поставя китайските банки начело по отношение на финансирането на въгледобива и енергетиката.

 

Последни новини
Още от Нотификации