Регулаторът разреши продажбата на „Нова“

"Адванс медиа груп", собственост на Кирил и Георги Домусчиеви, купува медията за 185 млн. евро

Снимка: Нова ТВ Снимка: Нова ТВ

Бизнесменът и председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев официално става собственик на Нова телевизия.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши сделката по продажбата на Нова телевизия, става ясно от съобщение на сайта на регулатора. Купувач е "Адванс медия груп", собственост на Кирил и Георги Домусчиеви. 

Шведската компания MTG продаде телевизията за 185 млн. евро. За пръв път Нова телевизия ще има български собственик.  

През февруари „Адванс Медиа Груп“ ЕАД и шведската медийна група Modern Times Group (MTG) подписаха договор за продажба на „Нова Броудкастинг Груп“ АД. Общата стойност на сделката е 185 млн. евро. Споразумението предвижда българската компания да придобие 100% от „Нова телевизия“ и мажоритарен дял в „Нет Инфо“. Припомняме, че през февруари миналата година бе обявено, че MTG продава своето 95-процентно акционерно участие в българската група на PPF Group, която е управлявана от Петр Келнер. В средата на лятото миналата година чешкият милиардер завърши закупуването на норвежкия телеком Telenor в Централна и Източна Европа, тоест в България, Унгария, Черна гора и Сърбия.

Няколко месеца по-късно обаче през юли Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани сделката за продажбата на "Нова Броудкастинг груп". В мотивите си антимонополният орган подчертава, че значителният брой средства за масова информация, с които ще разполага обединената група, ще ѝ даде съществено предимство пред останалите участници, предоставящи медийни услуги.

Така в началото на годината преговорите между МТG и PPF Group на чешкия милиардер Петр Келнер за продажбата на Nova Broadcasting Group се провалиха.

В България MTG влезе през 2008 г., след като придоби „Нова броудкастинг груп“. Компанията първоначално инвестира в Balkan Media Group Limited, която управляваше телевизионните канали Diema, а след това придоби Nova за 620 млн. евро. Πeтp Keлнep обяви, че е готов да даде 185 млн. евро зa aĸтивитe нa МТG в Бългapия.  

Последният анализ на КЗК показа, че Nova Broadcasting Group има между 30 и 40% дял на пазара на телевизионно разпространение за 2016 и 2017 г. Делът на „Нова“ на пазара на телевизионна реклама с национален обхват е между 40 и 50%.

В портфолиото влизат телевизионните канали от групата – Нова, Кино Нова, Диема, Диема Спорт, Диема Спорт 2, Диема Фемили, както и дигиталната компания "Нетинфо". Компанията притежава радио Nova News и издателската група AtticaEVA. Компанията има около 650 служители в България.

Advance Media Group е дъщерно дружество на „Адванс Пропъртис“ ООД, която притежава 117 компании в 23 държави. Компаниите от портфолиото оперират в повече от 10 индустрии, включително фармацевтичните продукти, корабоплаването, пристанищните операции, недвижимите имоти и производството на електроенергия. Групата е собственост на българските предприемачи Кирил Домусчиев и Георги Домусчиев.

 
Последни новини
Още от Нотификации