Мей ядоса британския парламент, обвинявайки депутатите за хаоса около Brexit

Подкрепата на законодателите в Кралството скоро отново ще се окаже необходима за премиера, тъй като предстои трето гласуване на сделката ѝ с Брюксел

Британският премиер Тереза Мей. Снимка: Dan Kitwood/Getty Images Британският премиер Тереза Мей. Снимка: Dan Kitwood/Getty Images

Предполагаше се, че присъствието на британския премиер Тереза Мей на срещата на лидерите на Европейския съюз (ЕС) в Брюксел тази седмица ще бъде последното за нея, преди Великобритания и блока да се разделят в края на март, пише CNN.

След месеци на спорове с британските депутати и при липсата на съгласие за споразумение, уреждащо развода между Кралството и блока, в сряда британският премиер поиска от ЕС отлагане на процеса до 30 юни.

Още по темата

Настоящата ситуация постави премиера на Великобритания в много неизгодна позиция, тъй като тя пое поста си с обещанието, че може да осигури на британците възможно най-добрата раздяла с блока.

В сряда Мей направи извънредно изявление към обществото, в което се опита да се отърси от вината си за провалените планове за Brexit по един наистина интересен начин – прехвърляйки отговорността върху депутатите в Кралството.

Обръщайки се директно към британската общественост чрез телевизионно изявление от „Даунинг стрийт“ премиерът се обяви на страната на народа и срещу британското правителство.

„Вие, обществото, вече получихте достатъчно. Вие сте уморени от разногласията, уморени сте от политическите игри и неясните процедурни редове, уморени сте от депутатските говорения само за Brexit в момент, в който имате реални притеснения за образованието на децата си, здравната система...“, посочи премиерът.

„Вие искате този етап от процеса по Brexit да приключи... Парламентът направи всичко възможно, за да избегне решението...“, отбеляза още Мей.

Възмутените политици

Решението на Мей да постави разделение между обществото и политиците във Великобритания разгневи голяма част от тях. То може да коства на премиера значителен брой гласове следващия път, когато тя направи третия си опит да прокара сделката за Brexit в парламента.

Лиса Нанди, депутат от опозиционната Лейбъристка партия, за която се предполагаше, че е вероятно да подкрепи сделката на премиера написа в Twitter: “Изявлението на премиера беше срамно... Поставянето на парламента срещу хората в настоящата ситуация е опасно и безразсъдно... тя атакува депутатите, от чиито гласове се нуждае. Това ще ѝ коства тяхната подкрепа”.

По-късно Нанди добави в телевизионно интервю, че вече няма вариант Мей да получи необходимата ѝ от британските депутати подкрепа на споразумението с Брюксел, определяйки изказването на премиера като „атака стещу либералната демокрация“.

Според друг депутат на лийбъристите изказването на премиера е „подстрекателно и безотговорно“. Той добави, че очаква обвиненията да имат негативен ефект за британските законодатели, а в подобен случай Мей ще трябва да признае и приеме и своята отговорност. 

Независимият депутат и бивш министър на торите Ана Субри описа изказването на Мей като „най-непочтеното и спорно изявление на премиер“.

Решение в ръцете на ЕС

Според мнозина анализатори изказването на Мей е ясен знак за безсилието на британския премиер.

Към момента решенията за Brexit са в ръцете на европейските лидери, които трябва да преценят дали евентуално да се удължи срока до процеса. За да се случи това обаче лидерите на всички 27 страни членки на блока трябва да дадат единодушното си съгласие.  

Още по темата

 

Последни новини
Още от Начало