Брюксел е скептичен към отлагането на Brexit

Лидерите на ЕС се съмняват, че британският парламент някога ще ратифицира сделката на премиера Тереза Мей и блока

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Искането на британския премиер Тереза Мей за отлагане на Brexit беше посрещнато със съпротивление от лидерите на Европейския съюз (ЕС) още преди Мей да е имала възможността да представи вижданията си в Брюксел, пише Bloomberg.

Като част от причините да са против удължаването на срока до раздялата между Великобритания и Европейския съюз (ЕС) премиерът на Люксембург Ксавие Бетел и австрийският канцлер Себастиан Курц изтъкнаха предстоящите европейски избори през май.

Френският президент Еманюел Макрон посочи, че ново отхвърляне на споразумението на Мей и Брюксел в британския парламент „ще насочи всички към „твърд“ Brexit“.

"Франция е готова за подобен сценарий", коментира Макрон пред журналисти в Брюксел. "Всяко отлагане на процеса трябва да е просто „техническо“ и настоящата ситуация не може да бъде проточвана дълго", добави френският лидер.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер посочи, че предстои нова среща на върха следващата седмица, ако британският парламент отново даде наказателен вот на споразумението на Мей.

„Надявам се британският парламент да подкрепи сделката, която Тереза Мей и аз постигнахме миналата седмица в Страсбург“, коментира Юнкер. „Не мисля, че търпението ми ще продължи дълго“, добави той.

Германският канцлер Ангела Меркел настоя за уредена раздяла между Великобритания и блока и добави, че все още има надежда сделката на Мей да бъде одобрена следващата седмица.

Британският премиер Тереза Мей е в Брюксел за срещата на върха на ЕС. По-рано тази седмица стана ясно, че Мей ще поиска отлагане на Brexit до 30 юни. За да се случи това обаче трябва лидерите на блока да дадат единодушното си съгласие. 

Още по темата

Още по темата

 

Последни новини
Още от Нотификации