Тъмната страна на стратегията на Boeing

Преработването на стари модели, вместо напълно нови самолети, може да е по-евтино, но и по-опасно...

Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg

Работната пчеличка на небесата, хитът на Boeing - дълго време имаше много положителни парафрази за Boeing 737 на американския производител на самолети. Общо повече от 15 000 поръчки за серията, повече от всяка друга, са част от историята на големия успех.

Но този успех е под въпрос след двете катастрофи на модифицираната версия Max. Сега Boeing може да се страхува за своя Happy End. Защото всички подобрения на ефективността и всички модернизации не можеха да скрият, че основната концепция на 737 е на повече от 50 години.

Вместо да разработи нещо съвсем ново за сегмента с най-голям обем на продажбите - самолетите за малък и среден обсег, компанията реши отново да преработи съществуващи модели. Това е по-евтино, новите разработки биха стрували десетки милиарди. Времето също притиска, след като Airbus представи своя A320neo - горивоефективен модел. А с новите технологии старите самолети наистина биха могли да се подобрят.

Още по темата

Въпреки това повишаването на ефективността има обратната страна. И въпреки че причините за инцидентите все още не са установени, то едно е безспорно: въздухоплавателните средства стават все по-сложни. Но каква полза от съвременната технология, ако тя не може да бъде контролирана от хората?

Междувременно американският производител на самолети обеща бързо разширяване на противоречивия си софтуер за управление в рамките на няколко месеца след двете катастрофи на нови самолети тип 737 Max 8. През последните месеци Boeing е разработил подобрена програма за контрол, за да „направи безопасния самолет дори още по-безопасен", заявиха от компанията в понеделник вечерта (местно време). Boeing обаче не цитира като причина самолета, разбил се в Етиопия в неделя, макар че изрази съчувствие към роднините на загиналите 157 пътници.

Преработката на софтуера според изявлението на Boeing е заради инцидента в Индонезия, при който полет 610 на Lion Air падна. Тя ще бъде инсталирана през следващите седмици на всички машини от типа 737 Max. Така наречената система за увеличаване на маневриращите характеристики (MCAS, Maneuvering Characteristics Augmentation System) беше силно критикувана след катастрофата, при която загинаха 189 души. Според следователи бордният компютър автоматично натискал носа на самолета надолу отново и отново, докато екипажът се опитвал да го насочи нагоре.

Последни новини
Още от Нотификации