Brexit: Мей губи контрола, а Брюксел – търпението

Според експерти нерегулираното излизане ще срине паунда и ще вкара британската икономика в рецесия

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Непосредствено преди поредния решителен вот в британската Камара на общините британското правителство продължава да потъва в хаос. В понеделник не бе ясно дали премиерът Тереза Мей ще превърне обещания и правно обвързващ вот в обикновен тест. Съответно и членовете на парламента трябва да решават за проект, който би определял идеалната сделка за Brexit - но без европейска позиция.

Вечерта консерваторката трябваше да лети за Страсбург, за да се срещне с шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Първоначално обаче не беше ясно дали всъщност тя ще пътува до седалището на Европейския парламент. И какво би могла да постигне с разговора си в последната минута. Европейците бяха направили нова оферта на британците през уикенда, но тя бе отхвърлена от Лондон.

Позицията на и без това вече отслабения през последните месеци британски премиер стана още по-крехка. „Става все по-трудно разбираемо как тя все още оглавява правителството“, казват вътрешни източници от партията ѝ, цитирани от DPA. Затова в Лондон вече се провежда своеобразна надпревара за потенциални наследници. „Никога не казвам никога“, заяви бившият министър по Brexit Доминик Рааб в отговор на въпроса за възможните му амбиции за най-високата позиция в Лондон.

Какво обаче може да очакват финансовите пазари?

„Ако не се стигне до сделка в последната секунда или до отлагане на Brexit, британската икономика ще изпадне в хаос", предупреди пазарният анализатор Милан Коткович от брокерската къща AxiTrader, цитиран от DPA.

Отлагането, вероятно във връзка с втори референдум, би бил най-вероятният изход от маратона на гласуване, казва портфолио мениджърът Томас Алтман от консултантската агенция QC Partners. „Това ще спаси икономиката и фондовите борси от хаоса на Brexit без сделка", пояснява той.

Робърт Халвър, пазарен стратег в Baader Bank, също има сходно мнение: Парламентаристите ще отхвърлят Brexit без сделка на 13 март и ще гласуват за удължаване на Brexit на 14 март, на което ЕС няма да попречи. В това отношение се очаква урегулиран Brexit, който на фона на възможните пълни щети ще е наполовина по-малко вреден“.

Колегите от DZ Bank обаче посочват, че рискът от Brexit без сделка все още не е оценен. Следователно, в този случай вероятно ще се стигне до огромни ценови загуби на борсите. Ето защо според тях през тази седмица инвеститорите ще са по-скоро сдържани.

Натискът върху британските парламентаристи е доста висок, тъй като експертите са единодушни, че последиците от Brexit без сделка вероятно ще бъдат сериозни. Според DZ Bank британската икономика „неизбежно ще изпадне в рецесия", паундът ще загуби „15 до 20% от стойността си". Неотдавна и босът на Blackrock Лари Финк критикува хаоса на Brexit.

Освен това според проучване въздействието на Brexit върху финансовата индустрия е по-голямо от очакваното. Финансовият център в Лондон е изненадващо силно ударен, пояснява директорът на мозъчния тръст New Financial Уилям Райт. „Това ще намали влиянието на Великобритания в европейския финансов и банков сектор, ще свие данъчните приходи на индустрията и ще намали износа на финансови услуги за ЕС", казва той. Повече за това изследване вижте в материала на Investor.bg.

Последни новини
Още от Нотификации