Подуправителят на БНБ Димитър Костов подава оставка

Костов е възнамерявал да се оттегли от поста си още през 2018 г.

Снимка: БНБ Снимка: БНБ

Подуправителят на Българската народна банка (БНБ) и ръководител на управление „Банков надзор” Димитър Костов подава оставка от заеманата длъжност. Той ще внесе в парламента молба да бъде освободен, съобщи пресцентърът на централната банка.

Костов пише дo управителния съвет, че е възнамерявал да се оттегли още през 2018 г., но е забавил оставката по молба на управителя Димитър Радев заради задачите, свързани с присъединяването на България към Единния надзорен механизъм (ERMII, т. нар. чакалня на еврозоната).

„Извършената интензивна работа в управление „Банков надзор“ през последните няколко години и осъществяването на основната част от планираните реформи ми дадоха основание към средата на мандата ми през 2018 г. да помоля за неговото предсрочно прекратяване. По молба на управителя забавих изпълнението на моето намерение, поради нововъзникналия обем ангажименти пред управление „Банков надзор“ след заявените през юни и юли 2018 г. планове за присъединяване към Единния надзорен механизъм (ЕНМ). Днес, при вече установената много добра работна комуникация с Европейската централна банка и ЕНМ в този процес и неговата напреднала фаза, е налице възможността да се оттегля от ръководството на управление „Банков надзор“", посочва в мотивите си за оттегляне централният банкер.

Вижте повече на Investor.bg.

Последни новини
Още от Нотификации