Защо Тръмп може да обяви вносните автомобили за проблем за сигурността

Той смята, че митата са ефективен инструмент за упражняване на неговите интереси в търговските конфликти

Снимка: Al Drago/Bloomberg Снимка: Al Drago/Bloomberg

Предупрежденията на автомобилната индустрия са безспорни и еднозначни. Ако правителството на Доналд Тръмп всъщност реши да наложи наказателни мита въргу чуждестранни автомобили и автомобилни части, Съединените щати са застрашени от загубата на стотици хиляди работни места, твърди Auto Alliance - коалицията на автомобилните производители в САЩ. „Нашата индустрия се нуждае от свободна и открита търговия - сега повече от всякога", е позицията на съюза.

Автомобилното лоби има думата във Вашингтон. Неговите членове оперират 45 фабрики в 14 щата, като подкрепят повече от седем милиона работни места. Въпреки това далеч не е сигурно, че американският президент Доналд Тръмп ще приеме сериозно техните опасения.

Тръмп има собствено мнение за митата. Той смята, че те са ефективен инструмент за упражняване на неговите интереси в рамките на търговските конфликти. Така че е напълно възможно скоро президентът да наложи наказателни мита за чуждестранните автомобили. Никой не може да го спре, пише в свой анализ WirtschaftsWoche.

Още по темата

Основата за това е закон от Студената война. През 1962 г. Конгресът прие Закона за разширяване на търговията (Trade Expansion Act). Раздел 232 позволява на президента да налага мита върху продуктите, за които Министерството на търговията стигне след разследване, че „се внасят в количество или при условия в Съединените щати, които заплашват или ограничават националната сигурност".

След разпадането на Съветския съюз този текст е използван само спорадично. Тогава администрацията на Тръмп пое нещата в свои ръце, взе параграфа под лупа и започна две разследвания от Министерството на търговията за две години. За сравнение, през осемте години на управление на Бил Клинтън имаше три такива разследвания, при Джордж У. Буш имаше едно, а при Барак Обама – нито едно.

Всъщност текстът е прилаган само 26 пъти в половината век преди встъпването на власт на Тръмп. Последствията е имал още по-рядко. В девет случая отговорното министерство стига до заключението, че вносът на стоките действително може да засегне националната сигурност. Най-вече се касае за нефт от кризисни региони. Сериозни мерки Белия дом вземаше още по-рядко. Президентите Джими Картър и Роналд Рейгън са наложили ембарго върху доставките на петрол от Иран и Либия. Иначе Белият дом предпочиташе да действа ограничено или въобще да не предприема нищо.

От този сдържан подход при управлението на Тръмп не остана много. През миналата година той наложи наказателни мита върху вноса на алуминий в размер на десет процента и на стоманата - в размер на 25 на сто. Причината: вносът на евтин метал от чужбина отслабвал американското производство на алуминий и стомана толкова сериозно, че в случай на криза местните производители биха могли да доставят на Съединените щати достатъчни количества.

От митата бяха изключени държави, които в миналото са подкрепяли Тръмп по търговските въпроси - Австралия, Аржентина и Южна Корея. Други близки съюзници, като Канада, Мексико и Европейският съюз, не бяха пощадени.

Освен няколко американски производители на алуминий и стомана, почти никой не приветства тази стъпка. Дори пред съда подходът на Белия дом вече е поставен под въпрос. Решението все още е висящо.

Също така не е ясно, че съдиите ще обявяват митата за недопустими. По въпросите на националната сигурност Белият дом традиционно има много широки правомощия. Сред тях, според решение на Върховния съд от 1976 г. е и правото да се налага вносът с котировки и такси.

С оглед на потенциалните автомобилни мита вероятно това не означава нищо добро. Въпреки че докладът на Министерството на търговията, който е достъпен на Белия дом от неделя, все още не е публичен, във Вашингтон почти никой не се съмнява, че ведомството на Уилбър Рос най-малкото ще даде възможност на президента да наложи мита над чуждестранните моторни превозни средства и автомобилни части. Дали и как Trump ще действа по-натам, е напълно неясно. Понастоящем тече 90-дневен срок, през който той трябва да отговори на констатациите в доклада.

Недоволството от тази ситуация расте не само в редиците на икономиката. Конгресът също гледка скептично към подхода на правителството. Затова Сенатът вече обсъжда законопроект, който значително би ограничил правомощията на президента по член 232. Той е подкрепен от демократите и републиканците. Фактът, че Тръмп може да подпише такъв закон, е малко вероятен.

Междувременно Министерството на търговията вече работи по четвъртия доклад за продукт, чийто внос може потенциално да застрашава националната сигурност на САЩ. За разлика от европейските автомобили обаче администрацията тук има доста надеждни аргументи на своя страна. Става въпрос за вноса на уран. Резултат се очаква до април.

Последни новини
Още от Нотификации