Тъмната страна на намесата

Новите избори, поискани от ЕС, няма да се случат толкова бързо

Снимка: Ivan Valencia/Bloomberg Снимка: Ivan Valencia/Bloomberg

Това беше премиера на европейската външна политика: водени от Германия, Франция и Испания, няколко държави от ЕС за първи път се намесиха пряко във вътрешните работи на държава извън ЕС и признаха Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела. На преден план са хуманитарните мотиви - и, както беше казано в Брюксел, загрижеността за демокрацията, пише в свой анализ Die Zeit.

Но новите избори, поискани от ЕС, няма да се случат толкова бързо. Президентът Николас Мадуро дори не се замисля да освободи мястото си за Гуайдо и да обяви президентски избори. Хуманитарната ситуация не се подобрява. Надеждата, че Европа може да започне промяната към по-доброто, не е изпълнена. Може дори да се влоши: Възможно е опитът на Гуайдо за промяна отново да затихне през следващите дни. Тогава неговите привърженици в чужбина, включително и тези в Европа, биха припознали безсилен политик за президент и иначе ще отрежат останалите дипломатически проводници на Венецуела. 

Още по темата

Но дори и това не би било „най-лошият случай“ за европейската външна политика. Също така е възможно САЩ да се намесят военно във Венецуела, както посочи американският президент Доналд Тръмп. Ако се стигне до военен удар или дори до гражданска война, държавите от ЕС, които са се намесили, губят по цялата линия. Но и без това балансът за ЕС не изглежда добре.

Защото 28-те държави членки не успяха да постигнат съгласие. Италия блокира съвместно изявление, Гърция и Кипър също имат резерви по отношение на новия курс. Германия посочва, че принципът на единодушие във външната политика трябва да бъде изоставен. Федералният външен министър Хайко Маас води кампания по тази тема от доста време насам.

 

Последни новини
Още от Нотификации