С историческо решение: Гърция одобри новото име на Македония

Пътят към присъединяване на съседката ни към ЕС и НАТО е открит

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас. Париж, 10- ноември 2018. Photographer: Marlene Awaad/Bloomberg Премиерът на Гърция Алексис Ципрас. Париж, 10- ноември 2018. Photographer: Marlene Awaad/Bloomberg

С историческо гласуване в петък следобед гръцките депутати одобриха споразумението за промяна на името на съседна Македония въпреки бурните протести по спорния въпрос в и извън парламента, който засяга историята на Гърция, националната идентичност, а според някои – и единството.

Наречено „историческо” от премиера Алексис Ципрас и критикувано от опозицията като „вредно за нацията”, споразумението между Атина и Скопие се стреми да реши 27-годишен спор, като промени името на Македония в Северна Македония в замяна на отказа на Гърция да има възражения срещу присъединяването на съседите си към НАТО и Европейския съюз.

Ципрас имаше нужда от просто мнозинство и в крайна сметка получи подкрепата на 153 депутата, докато 146 гласуваха против.  

Още по темата

Сред критиците е Русия, която възразява срещу разширяването на НАТО на Балканите и обвини САЩ и ЕС, че помагат за промяната на името.  Спорът се съсредоточаваше около настояването на Гърция, че името "Македония" се отнася само за северната ѝ провинция, а Ципрас е изправен пред трудната задача да преодолее съпротивата на своите националистически партньори в управляващата коалиция. Те заплашиха да напуснат правителството, ако той успее да прокара своята част от споразумението.

Споразумението беше подписано на 17 юни 2018 г.  В него Гърция и Македония се договориха за новото име на югозападната ни съседка -  Република Северна Македония. Двете страни уредиха също така споровете си за историческото наследство на Македония, а Скопие се отказва за в бъдеще да издига иредентистки претенции към Гърция. От своя страна Гърция се ангажира да престане да блокира членството на Скопие в Европейския съюз и НАТО.

Преспанското споразумение поставя точка на продължилия десетилетия спор между двете държави за името на Македония, който представляваше основна пречка пред европейската и евроатлантическата интеграция на Македония. Сега пътят за приемане на Македония в НАТО и ЕС е открит.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който призова двете страни да изпълнят споразумението възможно най-скоро, заяви през октомври, че преговорите за присъединяване на Македония могат да приключат до края на януари. Администрацията на Заев настоява да приключи със споразумението преди изборите за Европейски парламент през май, когато един непредсказуем изход от тях би могъл да затрудни плана за интеграция на страната му.

Последни новини
Още от Нотификации