Гордън Браун предлага отлагане на Brexit с година

Бившият премиер предлага и свикване на гражданско събрание във Великобритания

Снимки: Matthew Lloyd/Bloomberg Снимки: Matthew Lloyd/Bloomberg

Бившият британски премиер Гордън Браун заяви, че правителството трябва да забави формалната процедура по напускането на Европейския съюз с една година, предаде Ройтерс.

Браун ръководеше лейбъристко правителство от 2007 до 2010 г. Той заяви, че е налице нарастващ обществен гняв срещу откъснатия от реалността елит и срещу изпадналия в задънена улица парламент.

„Ако парламентът сам не може да реши проблемите, които е предизвикал и ако сме в неизследвани води - като кораб в море без компас, без карта и без спасителни жилетки - е време нещата да се преосмислят“, каза той в своя реч в Единбург.

Браун предлага да се обмисли варианта за свикване на гражданско събрание, в което членове на гражданското общество да се захванат с предизвикателствата, които политиците са неспособни да решат. Идеята за създаването на такива събрания, подпомагани от експерти, е да елиминират конфликтите на интереси и проявите на лоялност, които пречат на политиците да доведат един процес докрай.

Браун каза, че такива събрания са били използвани в Канада, САЩ и Ирландия за вземането на решения по трънливи въпроси като абортите.


 

Последни новини
Още от Нотификации