Министърът на икономиката на Испания за изхода от коронакризата

Надя Калвино, министър на икономиката на Испания

 

Мадрид настоява за общоевропейска реакция на кризата в авиоиндустрията, така че авиокомпаниите да са „равнопоставени”, каза Калвино.

„Всички тези големи авиокомпании не са на една или друга държава, това са европейски превозвачи. И затова силно настояваме за равнопоставеност и всякакъв вид подкрепа, осигуряване на еднакво финансиране и кредитиране и сила за различните оператори, за да не създадем накрая проблем с конкурентноспособността”, каза Калвино в интервю за Гай Джонсън от Bloomberg.

Различни авиокомпании изпаднаха в отчаяно финансово състояние, някои с по-силни баланси от други и затова трябва да се наложи различно ниво на подкрепа, каза още министър Калвино.

Две испански авиокомпании, част от IAG на 1 май обявиха, че ще получат 1 млрд евро гарантиран от държавата кредит, за да си осигурят ликвидност.

"Ясно е, че въздушният транспорт е един от най-тежко пострадалите сектори заради пандемията, карантината и ограниченията за пътуване, които бяха наложени по цял свят.

Не е изненада, че някои от най-големите авиокомпании се нуждаят от финансиране. Знаем, че правителствата се опитват да осигурят различни видове подкрепа. Това което ние сме направили досега е да издадем публични гаранции и да подкрепим различни кредитни линии създадени и управлявани от испански банки.

Ще продължим с подкрепата си за авиокомпаниите, за да могат те да преживеят този особено тежък удар нанесен им от пандемията.", каза Калвино.

Последни новини
Още от Начало