Канцлерът Курц за коронаоблигациите, част 2

Себастиан Курц, канцлер на Австрия

Австрия бе обяви против емитирането на корооблигации, вместо това подкрепя оказването на помощ на страни в затруднение като Италия.

"Вярно е, че някои страни бяха засегнати катастрофално и Италия е една от тях. За нас това е проблемно, защото тя е наша съседка и вторият най-голям търговски партньор. Опитваме се да покажем солидарност и на европейско ниво предприехме съвместни действия, за да подкрепим страни като Италия, Франция и Испания. Подготвя се пакет от над 500 млрд. евро в помощ на тези държави и смятаме, че той ще им бъде от полза", каза Курц.

"Според нас този пакет ще бъде достатъчен и не подкрепяме идеи като коронаоблигации или споделяне на дълга в Европа", каза канцлерът на Австрия в интервю за Мат Милър от Bloomberg.

Още по темата

На фона на икономическия спад заради пандемията, безработицата в Австрия стигна следвоенни нива. Около 550000 души са без работа, а 1,3 млн. души получават заплати с подкрепа от държавния бюджет, защото са принудени да работят по-малко – това е около една трета от 8,8 млн работна сила. Правителството иска да възстанови бързо икономиката, за да не позволи хората да изгубят работата си след края програмата за 3 до 6 месеца.

Докато за 2021г. се прогнозира ръст за Австрия, достигането на предкризисните нива ще отнеме „няколко години”, каза Курц.

Неговото правителство преговаря с Германия, Италия, Унгария и Хърватия за отваряне на пропускателни пунктове на границите за работници, туристи и семейства.

„Отварянето на границите е най-важното”, каза Курц. „Като експортно ориентирана страна ни трябва единния пазар на ЕС и туризмът играе също важна роля за икономиката ни. Затова за нея като цяло и за туризма в частност, отварянето на границите е много важно”.

Последни новини
Още от Начало