Германската битка за ЕЦБ застрашава ЕС: Буитер

Вилем Буитер, почетен професор в Съвета по външни отношения

 

Висши представители на ЕЦБ се обявиха в защита на стратегията си за изкупуване на облигации седмица след като Конституционният съд в Германия оспори законността й.

Главният икономист Филип Лейн каза, че 2,7-трилионната програма за изкупуване на активи, стартирала през 2015г. продължава и е "пропорционална" на икономическата ситуация. Така Лейн пряко отговори на съмненията на германския съд в мандата на ЕЦБ.

Гуверньорът на Централната банка на Гърция Янис Стурнарас каза, че ЕЦБ може да отговори на въпросите на съда и при нужда да представи и доказателства.

В интервю за Bloomberg Вилем Буитер изрази тревога от съмненията в Германия за действията на ЕЦБ.

"Това е изключително тревожно, защото означава, че ако до три месеца Европейската централна банка не удовлетвори германския конституционен съд, че прави всичко по правилата, то от позицията на  германския конституционен съд Бундесбанк вече няма да може да участва във финансовите операции на Евросистемата", каза Буитер.

"Това реално може да е краят на евро системата. На теория тя може да продължи и без германците, но това е като  да поставите „Хамлет“ без принца".

"В основни линии на ЕЦБ бяха дадени три месеца, за да представи удовлетворително да съда решение на казуса. Така програмата за изкупуване на активи трябва да отговори на гледната точка на германския съд за това какво представлява  ограничено, целево, законно и пропорционално маржово финансиране".

Последни новини
Още от Начало