Тръмп: Правителството подкрепя щатите с капацитет и възможност за тестване

Според президента на САЩ досега са направени общо 12,9 милиона теста в национален мащаб.

"Казах от началото, че федералното правителство ще подкрепи щатите в изграждането на капацитет и възможност за извършване на тестване и точно така стана. Това партньорство наистина процъфтя.

Наистина имаме много добри взаимоотношения със щатите и губернаторите, както и с другите представители на щатите. Взаимоотношения, каквито смятам мога честно да кажа че не са виждани в тази държава от много години. Губернаторите и аз работим много тясно не само върху тестването, но и относно респираторите, където имаме капацитет, който в този момент е неограничен. И изпращаме респиратори, както вероятно сте чули от другите държави. Изпращаме хиляди респиратори на другите държави, защото имат огромна нужда от тях. Смятам, че създаваме отношения на добронамереност, а и много повече от това, спасяваме живота на много хора.

Повечето от щатите  сега вършат страхотна работа. Администрацията ми разпредели 5 хиляди машини и 700 лаборатории във всички щати. А губернаторите се научиха как да постигнат максимално оползотворяване на ресурсите за тестване. Федералното правителство подкрепя щатите със жизнено важни доставки на одобрения за нови тестове и индивидуално обучение от страна на екипа от Белия дом, за това как да се увеличи капацитета и това да стане много бързо.

През последните седмици проведохме множество конферентни разговори с всеки щат. Съвместно разработваме проекти за тестване и определяме целите за всеки щат за месец май, като общо достигнахме 12,9 млн теста. Представете си 12,9 млн теста! Днес обявявам, че администрацията ми ще осигури доставки за извършване на тестовете, за да помогне на щатите да изпълнят планираните цели бързо. През месец май FЕМА, Федерална агенция за управление на извънредни ситуации и Министерството на здравеопазването ще предоставят на щатите 12,9 тампона за тестване в национален мащаб. Вече ги имаме. Доставката ще бъде много бърза. Подготвени сме да доставим милиони допълнителни тампони за тестване, ако някой щат е на път да надвиши целите си. А техните цели са много високи. Поставихме ги много високо. Казахме им да ги поставят много високо.

Администрацията ми ще предостави също почти 9 млн транспортни средства за превоз на тестови тампони за обработка в лабораториите – сложен процес. Но ние го опростихме. В резултат на тези действия, всеки отделен щат ще може да изследва повече хора на глава от населението само през май, отколкото Южна Корея тества за 4 месеца от началото на епидемията." 

Последни новини
Още от Начало