Как Covid-19 свали петрола под нулата

Аликс Стийл, Bloomberg

Черният понеделник – денят, в който цените на петрола станаха отрицателни. Ето как се стигна до тук.

Март

Първо, през февруари коронавирусът затвори по-голямата част от Китай. Всички все още очакваха V-образно възстановяване и повечето смятаха, че това засяга само Китай.

В края на месеца случаите в Италия започнаха да нарастват и цените се понижаваха. Стигна се до ужасния 6 март, когато цените се сринаха с най-много от 2008г., след като Саудитска Арабия и Русия не успяха да постигнат споразумение за намаляване на добивите.

Това доведе до супер контанго, и цените днес са с 10 долара или повече по-ниски от цените за след година.

Скоро след това СЗО определи Covid-19 като пандемия.

Малко повече от седмица по-късно, изненадващото неделно понижение на лихвите от Фед не успя да защити пазарите.

Президентът Тръмп предупреди, че САЩ ще водят борба с вируса до август или по-късно. Акциите се сринаха, а Брентът проби под 30 долара. Болните и смъртните случаи се увеличаваха в Европа и Калифорния, а Ню Йорк беше затворен.

Април

И така дойде април – търсенето се стопи, запасите нарастваха. Някои производители от САЩ призоваха за намаляване на производството в Тексас. Президентът Тръмп помогна за сключването на сделка между Саудитска Арабия и Русия, с която  световното производство се намали с 9.7 милиона барела петрол дневно или над 20%.

Но бе твърде късно.

20 април 2020г., денят преди петролните фючърси за май да бъдат прехвърлени към юни.

Ако някой трейдър не беше продал такъв договор, в този момент щеше да бъде принуден физически да приеме петрола.

Но нямаше място къде да се сложи.

Продажбите станаха по-интензивни. Цените на петрола за май в САЩ достигнаха рекордно дъно от минус 40 долара. Докато търсенето не се възстанови, петролът ще е в криза.

Последни новини
Още от Начало