Помпео засилва натиска над Китай

Майк Помпео, държавен секретар на САЩ

Хората казват, че САЩ притиска китайците. Ние искаме от тях само това, което искаме от всяка страна – да са прозрачни, открити, да са надеждни партньори.

Китайците казват, че искат  да сътрудничат – чудесно! Сътрудничеството е действие. Отваряне. Споделяне на информация. Детайли. Къде е нулевия пациент? Откъде започна всичко? Неща, които знае само китайската комунистическа партия.

Те само могат да помогнат да се разбере. Ако им трябва техническа помощ, ние с радост ще я осигурим.

На нас ни трябват отговори, на света – също. Не само отговори за момента, но и за да намалим риска нещо подобно да се повтори някога. Стотици хиляди изгубени човешки животи и огромни икономически щети за целия свят.

Всеки от нас трябва да се изправи пред реалността. Това дойде от Ухан. Всеки гледа нещата и си казва – кой може да отговори къде е нулевият пациент? Откъде дойде това?

Всички знаем кой държи ключа. Всеки – д-р Фаучи, аз, президентът.

Всички знаем къде е този отговор. Там трябва да е насочено вниманието.

Ако нямаме сигурност, но има значителни доказателства, че вирусът е излязъл от лаборатория. Тези изявления са верни.

Аз ги направих. Администрацията ги направи. Те всички са верни.

Вижте най-важното – най-важното е, че американските остават изправени пред риск.

Американците остават в риск, защото не знаем.

На вашия въпрос – нямаме сигурност дали е тръгнал от лаборатория или от другаде. Има лесен начин да научим. Прозрачност. Откритост.

Нещата, които нациите правят, когато наистина искат да станат част от решението на глобална пандемия. Когато наистина искат да участват в това, което ще запази човечеството в безопасност и ще възстанови икономиката.

Откъси от няколко изказвания по време на брифинг.

 

 

Последни новини
Още от Начало