Защо болниците в САЩ закъсаха, част 2

Една от всеки пет американски болници може да изпадне в несъстоятелност

Болниците и лекарите получават парите си от три главни източника: медико-застрахователните консорциуми Medicaid и Medicare и от търговските застраховки. Разбира се, има пациенти, които сами плащат лечението си, но делът им в общия финансов поток към болниците е малък.
Почти 80% от приходите на болниците  се получават от високодоходните специализирани хирургични процедури - ортопедични интервенции на коляно, лакът, рамене, на подмяна на стави.

Слез избухването на пандемията с COVID-19 тези доходоносни избираеми интервенции се изпаряват.

"В болниците има хаос, бързи законови промени в последните 4 -5 седмици от обявяването на пандемията. В т.нар „избираеми процедури“ няма работа и всичко, което може да изчака като здравен проблем, изчаква", каза Мат Хайнли, президент на юридическа кантора Brenna Manna Diamond Law Firm.
И ако дадена градска болница бъде затворена, това за съответната община ще донесе трудности, но няма да е катастрофа. Това не е вярно за селските болници.

"Болниците име реципрочна обвързаност със съответната общност, ние не само осигуряваме здравни грижи, и то силно необходими. Не само спасяваме животи всеки ден, но осигуряваме и прехрана на много от местните хора, които живеят и работят в тях. Даваме работа на лекари и медицински сестри, техниците по поддръжката, на санитари и чистачи, диетолози. И всички тези хора живеят в съответните общини и имат принос в местната икономика. Ако ние затворим врати, ще се отвори истинска пробойна в местната икономика", каза Скот Греъм, главен изпълнителен директор на болнична система Three Rivers and North Valley Hospitals.

 

Втора част на репортажа на Bloomberg, вижте и първата.

Последни новини
Още от Начало