Вирусът направи Китай апетитна хапка за Тръмп

Йън Бремър, основател и президент на Eurasia Group

Ще има още по-съществено разединяване между икономиките на САЩ и Китай в областта на технологиите.

Google и Amazon не можаха да влязат в Китай, ние пък не допускаме Huawei, ZTE в САЩ и приканихме съюзниците ни да направят същото.

Ще се включат и още производства и услуги, особено що се отнася до медицински стоки, лични защитни средства, но и много по-широк спектър от сектори.

Ако двете страни нямат нужда една от друга, не зависят една от друга, то вероятността от сблъсък е много по-голяма.

Тръмп не желае да напада Си Дзинпин лично, дори и през последните няколко седмици, отчасти защото съзнава, че е нужна известна стабилност в отношенията с Китай. Не иска да увеличава митата по потребителските стоки, което ще е във вреда на средния американски избирател в година на избори.

Но определено, да нападне Световната здравна организация за него е начин да се оправдае, че администрацията му ужасно закъсня с реакцията си на кризата с коронавируса в сравнение с други държави, които също бяха излъгани от Китай като Южна Корея, като Германия или Канада.

В година на избори Тръмп не иска да поема каквато и да е отговорност, но в момента Китай изглежда като особено примамлива цел, защото в крайна сметка те прикриха тази пандемия и в началото, милиони китайци пътуваха.

Последни новини
Още от Начало