Техническа грешка срина пазара

Тамар Еснър Директор енергия и комунални услуги в Nasdaq

Съгласна съм, че това беше техническа грешка, защото един или може би повече фондове не успяха да излязат от позициите си поради липсата на купувачи.

Рафинериите, компаниите за комунални услуги и авиокомпаниите просто не търсят петрол.

Но има проблем и с намаляващото складово пространство.

Така че за мен перспективите пред фючърсите за юни и след това също не са добри, защото тогава също няма да има къде да се съхранява петрола.

Освен ако американските производители не спрат производството достатъчно бързо и икономиката на бъде отново отворена. Но имаме известни съмнения, че това ще стане бързо. Дори новините свързани с коронавируса да са добри, смятаме, че правителствата ще се забавят отварянето, за да предпазят общественото здраве.

Освен това е възможно да има промени и в поведението някои от хората.

Може би те няма да са склонни да шофират и да работят от офисите си, ако могат да го правят от домовете си. И все още смятам, че фючърсите за юни ще бъдат подложени на натиск, въпреки че мащабната разпродажба от вчера и днес, която доведе до отрицателни цени се е дължала на техническа неточност от 1 или повече фондове.

 

Петролният пазар ще бъде принуден да се ребалансира. Говорихме много за историческите ограничения приети от групата на ОПЕК и за евентуалните мита, които САЩ може да наложат върху чуждестранния петрол и всякакви други мерки.

Но това, което ще доведе до баланс са ограничения, стимулирани от самия пазар.

А те ще дойдат от производители, които ще осъзнаят, че не е икономически издържано да добиват при тези цени. И не само това, но и в момента няма купувачи, нито място, където да се съхранява петрола.

По принцип производителите избягват да затварят находища, защото това разрушава стойността им, скъпо е, води до трайни щети върху находищата и дори се случва повече да не могат да бъдат  отворени.

Но в един момент, това ще започне да се случва в достатъчно големи обеми. Смятаме, че след като икономиката отново бъде отворена спад от 3 до 5 млн. барела на ден спад ще бъдат достатъчни, за да се балансира пазара.

 

Последни новини
Още от Начало