Имаме ли вече лекарство за Ковид-19?

Докато големите фармацевтични компании се надпреварват да направят ново лекарство, някои учени разглеждат какво вече имаме на рафтовете си

При разрастването на пандемията от коронавирус, може да е доста страшно да знаем че трябва да чакаме толкова дълго, докато бъдем имунизирани. Коронавирусът, който причинява Ковид-19 е нов вирус и атакува клетките по нов начин, така че ни трябва ново лекарство, за да се справи с него. И докато казваме това, възможно е вече да има лекарство, което да използваме. Просто още не го знаем.

Използването на вече одобрени лекарства е най-добрата стратегия да се помогне на хората в близко бъдеще, докато други разработват може би по-изискани, целенасочени подходи, като ваксина или лекарство, което атакува вируса, но това може да отнеме месеци, ако не и години.

Професор Неван Кроган работи с международен екип от учени, които са идентифицирали вече съществуващи лекарства с потенциал да преборят коронавируса: "Това, което забелязахме тук е, че този вирус по много интересен начин навлиза и похищава всички важни биологични процеси в клетката по много удивителен начин. Така че поставя пръстите си върху важните механизми в клетките ни, вирусът има нужда от клетките ни, от гените и протеините ни, за да живее, да се репродуцира и да заразява клетките ни. Въпросът е какви са тези протеини?"

Последни новини
Още от Начало