Бремър очаква нова студена война САЩ-Китай

Иън Бремър, президент на Eurasia Group

При последните си пресконференции на тема Китай, Тръмп беше видимо по-предпазлив, отколкото преди седмица. Така че сте прави да повдигате този въпрос, но трябва да сме откровени за ситуацията. Има други членове на администрацията, като държавният секретар Майк Помпео и Питър Наваро, които са по-склонни сериозно да ударят китайците.

Тръмп все още не е готов на това, защото рейтинга му се увеличава.

Той смята, че всичко е наред и щом Фаучи и Пенс водят политиката, рейтингът е достатъчно висок и всяка вечер американците гледат шоуто му.

Затова нека видим какво ще стане след няколко седмици.
Ако обаче се окаже, че тази пандемия се окаже още по-катастрофална за САЩ, а това е напълно възможно, защото тенденцията на числата не е добра. В момента няма много поводи за оптимизъм и Тръмп трябва да обвини някого.

Но след като започва да вини китайците толкова пряко, ситуацията започва да става притеснителна. И е възможно САЩ и Китай да излязат от тази криза в състояние на пълномащабна Студена война.

Все още не бих направил такава прогноза, но този сценарии е напълно вероятен през следващите няколко месеца и трябва да го следим много внимателно.

 

 

 

 

 

 

Последни новини
Още от Начало