АБВ на икономическото въстановяване след пандемията

Саймън Кенеди, Bloomberg News

Световната икономика навлиза в дълбока рецесия, вероятно най-дълбоката след Втората световна война. И дори по-дълбока от тази през 2008, след финансовата криза. Този срив е гарантиран, след като коронавируса принуди страните по света да наложат карантина. Тя накара бизнесите да затворят врати, а работещите да си стоят у дома. Но как ще изглежда възстановяването? Никой не е напълно сигурен. До голяма степен зависи от това как се разпространява вируса в Америките и в Европа. Колко дълго ще отнеме да бъде овладян. Но има известни данни от предишни цикли, които ни позволяват да отгатнем как ще изглежда възстановяването този път.

Надеждата е, че ще имаме V-образно възстановяване. Дълбоко гмуркане и дълбок спад на американската и европейските икономики през второто тримесечие, като това в Китай през първото тримесечие на 2020, а след това бързо оттласкване, след като компаниите започнат работа и на служителите се позволи да се върнат на работните си места. Стимулите на правителствата по цялия свят ще задвижат това оттласкване.

Сега икономистите започват малко да се тревожат. Чудят се дали няма да има U–образно икономическо възстановяване – такова, при което има по-дълбок спад от първоначално очаквания, а след това отнема известно време на компаниите да се върнат на линия и за работниците - да са сигурни, че могат да се върнат на работа. Може да натрупат известни дългове по време на кризата и ще е нужно да ги изплатят, преди да се почувстват спокойни да харчат отново.  Така че, това означава по-дълъг период на възстановяване от първоначалните ни представи, но след това ще има подем, може би в началото на следващата година. Подобно на това, което видяхме през финансовата криза през 2009 г.

L-образното възстановяване, което е наблюдавано при Голямата депресия, представлява рязък спад и загуба на растеж, а след това много дълго и бавно възстановяване, може би след първите месеци на 2021. Има също шанс да видим W-образно възстановяване. Това ще стане, ако вируса се завърне. Така че ще имаме период на възстановяване, когато отшуми, но след това се завърне отново към края на годината и това ще предизвика още един спад в икономиката, защото компаниите и работещите трябва отново да си стоят в къщи.

И икономическо възстановяване, което не може да бъде изобразено от буква, а с образ подобен на „запетайката“ от  логото на Nike – при него растежът спада отново през второто тримесечие при големите икономики, но след това започва лек подем, макар и бавно.Така че вместо U-образно или V –образно или дори W-образно възстановяване, ще започнем да наблюдаваме възстановяване във формата на запетайка, когато компаниите и работещите бавно започнат да се връщат на работа. 

Последни новини
Още от Начало