Пауъл: Фед действа твърдо в подкрепа на икономиката на САЩ

Джером Пауъл, председател на Федералния Резерв на САЩ

Председателят на Фед каза, че централната банка е решена да действа твърдо, за да подпомогне американската икономика при възстановяването й от пандемията на коронавирус. Пауъл направи виртуална презентация на речта си в четвъртък: 

"Мерките, които вземаме за овладяване на вируса представляват съществена инвестиция в индивидуалното и колективното ни здраве. Като общество трябва да направим всичко каквото можем, за да осигурим помощ за тези, които страдат за доброто на обществото. Причината, поради която прокарахме Закона за стимулите е важна стъпка в изпълнението на този ангажимент. Той осигурява 2.2 трилиона долара помощ за тези, които загубиха работата си, за домакинствата с нисък и среден доход, за работодатели от всякакви мащаби, за болници и здравни институции, за щатски правителства и местни общини. Работи се по допълнителен закон.

Важната задача да се предостави финансовата помощ на засегнатите се пада на избраните ни служебни лица, които използват правомощията си за облагане с данъци и харчене, за да решат къде обществото трябва да насочи колективните си ресурси. Фед също може да допринесе по важен начин, като осигурява помощ и действия в този период на ограничена икономическа дейност и чрез използване на нашите инструменти, за да гарантира че възстановяването е колкото се може по-бързо. За тази цел намалихме лихвените проценти почти до 0, за да намалим разходите по заемите. И също така ще задържим лихвите на тези ниски нива, докато сме сигурни че икономиката е оцеляла през бурята и е на път към достигане на максимална трудова заетост и високи нива на стабилност.

А още по-важното  е, че действахме за да предпазим финансовите пазари, за да осигурим стабилност за финансовата система и да подкрепим притока на кредит в икономиката. Действахме твърдо, за да подновим работата на пазарите и в резултат на това, условията на пазарите като цяло се подобриха.

Ще продължаваме да използваме тези правомощия твърдо, активно и агресивно, докато сме уверени, че вече сме по пътя на възстановяването.

Спешните ни мерки са запазени за действително редки обстоятелства, като тези днес. Когато икономиката тръгне уверено към възстановяване и частните пазари и институциите могат да изпълняват основните си важни функции за насочване на кредит и подкрепа на икономическия растеж, ще отстраним тези спешни инструменти.

Никой от нас не се ползва от лукса да избира своите предизвикателства. Съдбата и историята ни ги предоставят. Нашата задача е да се справим с изпитанията, пред които се изправяме. Във Фед правим всичко, което можем за да управляваме икономиката в този труден период. Когато разпространяването на вируса е под контрол, бизнесите ще отворят и хората ще се върнат на работа. Има всяка причина да се вярва, че икономическия подем може да бъде стабилен. Влязохме в този тежък период със силна икономическа основа и това ще подпомогне икономическото възстановяване. Междувременно използваме инструментите си, за да подпомогнем изграждането на мост от солидната икономическа основа, с която навлязохме в тази криза и вървим към позиция на възобновената икономическа сила на другия бряг.

Искам да завърша, като благодаря на милионите хора на фронтовата линия: на тези които работят в здравеопазването, почистването, транспорта, хранителни магазини, складове, доставки, охрана, включително на нашия собствен екип във Федералния резерв и безброй други. Ден след ден се излагате на опасност, заради другите, за да се грижите за нас, за да гарантирате че имаме достъп до необходимите ни неща и ни помагате в този труден период."

 

Последни новини
Още от Акценти