Здравните системи имаха нужда от инвестиции

Дейвид Хейман, бивш директор в СЗО, епидемиолог

Малко инвестиции преди тази епидемия би ни защитила от големите инвестиции, които трябва да се направят сега, каза д-р Хейман, който оглави реакцията срещу ТОРС/SARS.

Всички знаеха , че съществува подобна вероятност. Много държави се подготвиха за нея, други – не. След ТОРС имаше още един коронавирус – МЕРС/Близкоизточният  респираторен синдром/. А сега и този. Този не го очаквахме, но знаехме, че някой ден нещо подобно може  да се случи и всъщност СЗО определяше тази вероятност като „Заболяването Х“ – напълно непозната болест, а сега тя ни сполетя. Държави като Южна Корея, пострадали сериозно от  МЕРС, региони като Сингапур, а после и Хонконг, и Тайван, бяха добре подготвени и съумяха много добре да овладеят настоящата епидемия, както и самият Китай.

Великобритания и Европа като цяло, както и Северна Америка като цяло, не се вслушаха в предупрежденията , както направиха някои азиатски страни. И нямат  наличност на респираторни апарати и болнични легла, които са им необходими за реална изолация на пациентите с тази инфекция. Както виждаме в Италия, здравната им система не в състояние да поеме всички нуждаещи се от хоспитализация в настоящата пандемия. А също там процентът смъртност е много висок, много, висок. А същевременно те не са в състояние да приемат в болница редовните пациенти, които са с други заболявания. И това също води до повишена смъртност. Така че болниците са ключът към  успеха и ако те не са подготвени, щетите са едновременно висока смъртност и икономически спад.

Все още не знаем как ще се развия тази епидемия. Това е истинският проблем. Знаем само, че когато дадено заболяване със зоопроизход се прехвърли върху човека, то може да причини епидемичен взрив, а после да изчезне. Или да причини взрив и след това да стане ендемично, обичайно, за човека като нормален приемник. Но като виждаме икономическите сривове и броя застрашени от инфекция или смърт, разбираме, че в бъдеще не можем да продължаваме да се държим, както преди. Малко предварителни инвестиции преди тази пандемия щяха да предотвратят огромните инвестиции, които трябва да се направят сега.

Последни новини
Още от Начало