Ще пробва ли Брент $10, част 1

Амрита Сен, главен анализатор Emergency Aspects

 

Ценовата война между двата големи износители на петрол – Саудитска Арабия и Русия, бивши съюзници в ОПЕК+ прати цената на нефта на 20 долара за барел, но Кремъл не смята ситуацията за критична.

„Не помага фактът, че Саудитска Арабия и Русия са вкопчени в ценова война и ускоряват производството  до максимални нива в момент, когато търсенето е на дъното. Така че това са събития без прецедент. Защото едновременно имаме ръст на предлагането и колапс на търсенето”, каза Амрита Сен, главен анализатор Emergency Aspects.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков каза, че цените са „неприятни”, но не е вярно, че това е катастрофа за Русия, защото в продължение на няколко години страната е натрупала значителни запаси.

Преди това Лукойл обяви цената на петрола под 25 долара за катастрофална.

„Путин е известен с това, че не се поддава на натиск”, каза Александър Динкин, президент на държавния Институт по световна икономика и международни отношения в Москва.

„Ние смятаме, че Русия може да издържи по-дълго от Саудитска Арабия, но Саудитска Арабия се прицелва другаде: разчита страните с по-високи разходи за производство първи да мигнат – това е американският шистов петрол, канадските производители, другите латиноамерикански страни, каза Сен.

Вижте и втората част на интервюто.

 

Последни новини
Още от Начало