Индийските сделки на САЩ

Танви Мадан, директор Индия, Brookings Institution

Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи за „изключителен напредък” в търговската сделка с Индия по време на визитата си в страната.

САЩ и Индия се опитват да постигнат търговско споразумение, което да позволи отварянето на индийския пазар за американска селскостопанска продукция и медицинско оборудване срещу връщане на преференциите за индийския експорт, който Тръмп премахна през 2019г.

Във фокуса на вниманието е военната сделка за 3 млрд. долара, подписана по време на визитата на Тръмп, която ще засили военната мощ на Индия.

Тръмп засегна и евентуалното участие на Huawei в 5G мрежите на Индия. През декември Делхи позволи на китайската телекомуникационна компания да участва в 5G тестовете.

Миналата седмица правителството на Индия позволи поръчка за 2,6 млрд. долара на 24 MH-60R Seahawk от Lockheed Martin за военноморския си флот. Държавният департамент на САЩ одобри и евентуалната продажба на Индия на оръжие за 1,8 млрд. долара, включително радари за ПВО и ракети.

"Понеже търговската сделка се изплъзва и на двете страни, очаквам да има много по-малки доставки,  които ще се прибавят като двустранно и регионално сътрудничество", каза Танви Мадан, директор за Индия на Brookings Institution в интервю за Пол Алън от Bloomberg.

"А за големи сделки – можем да очакваме няколко в енергетиката.. в усилията на САЩ да продава LNG и петрол за Индия".

Последни новини
Още от Начало