Глобалните последици от Covid-19 според ОИСР, част 2

Хосе Анхел Гурия, генерален секретар на ОИСР

Взривът на епидемията от коронавирус е още една причина страните с фискални излишъци да увеличат разходите и да подкрепят глобалната икономика, обяви ОИСР.

„Това е призив”, каза Анхел Гуриа, генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия в интервю за Bloomberg от Саудитска Арабия в събота.

„Вижте какво става. Вече сме със забавяне, имаме търговски напрежения, инвестициите пострадаха. И сега имаме и коронавирус”.

Гурия изрази съмнение, че страните, които не назова, ще бъдат убедени да си увеличат разходите за инфраструктура и други.

„Не работим добре в предаване на това изискване”, каза Гурия в Рияд, където участва в заседанието на Г20.

Според Гурия не е решен проблемът с автомобилите след подписване на първата фаза от търговското споразумение между САЩ и Китай и остава "несигурността на европейските коли като евентуален износ на американския пазар".

"Напоследък видяхме увеличението на  някои мита на 25%. Наблюдаваме как този митнически инструмент се прилага. И накрая, но не по важност, тук в Саудитска Арабия, където се намираме сега, говорим за митата върху дигиталната търговия на страните от Г20. И бяхме на ръба на друга война между Франция и САЩ, която щеше да се разрази на полето на митата. Но какво става като налагаш мита на френските вина и шампанско? Засягаш интересите на ЕС. Не говорим дори за Франция, а за целия съюз и това е още едно огромно търговско напрежение".

Чуйте и първата част на интервюто за Манъс Крани от Bloomberg.

Последни новини
Още от Начало