График на преговорите за дигиталния данък

Брюно Льомер, министър на финансите на Франция

Финалното комюнике от срещата на Г20 не съдържа никакъв пробив в усилията за въвеждане на глобален минимален корпоративен данък или данъчна система за мултинационалните технологични компании като Google или Facebook. На брифинга след края на срещата американският секретар по финансите Мнучин каза, че е имало непропорционално голямо внимание, отделено на дебат за дигиталния данък и призова колегите си да отстъпят и се насочат върху глобалния минимален корпоративен данък, за който според него има по-голямо съгласие.

Министърът на финансите на Франция обаче каза, че има "консенсус за необходимостта от нова международна данъчна система, базирана на два стълба. Нов дигитален данък и минимален корпоративен данък".

В интервю за Bloomberg Брюно Льомер  казма, че "има консенсус сред страните от Г20 за необходимостта от нова международна данъчна система", което "явно е подобрение на политическата ситуация".

"Сега е време да вървим напред, да решим. Имаме две важни срещи – първата през юли в Берлин, на техническо ниво, за да постигнем споразумение за основните параметри на дигиталното облагане. И след това, в края на 2020 трябва да решим за новата обща международна данъчна система, на базата на дигиталния данък и минималния корпоративен данък", каза Льомер в интервюто.

 

Последни новини
Още от Начало