Ливан търси съвет за еврооблигациите за 1.2 млрд с падеж 9 март

Абир Абу Омар и Юсеф Гамал Ел-Дин, Bloomberg

Центърът на Бейрут е призрачен, освен когато е зает от демонстрации срещу правителството.

Един от обектите на протестите е Solidere, компанията, която възстанови разрушенията в Бейрут след войната. Акцията на компанията поскъпна след началото на протестите в Ливан през октомври, въпреки спада на националната валута и плановете на правителството да обяви дефолт по еврооблигациите за 1,2 млрд долара с падеж на 9 март 2020г.

Ливанците се опитват да защитят спестяванията си в национална валута и доларовите депозити от конвертиране в ливански паунди и имотите и акциите на Solidere изведнъж станаха популярни.

Много от протестиращите обвиняват компанията в изтласкване на младите хора извън центъра, пълен с луксозни магазини. Преди началото на демонстрациите Solidere продаваше двустайни жилища с изглед към морето за 1 млн долара. Компанията е основана и бившия премиер Рафик Харири, убит през 2005 при атентат в центъра на Бейрут. Синът му, Саад също беше премиер докато протестите не го свалиха.

Solidere постигна 42 млн долара печалба в първата половина на 2019, след като година по-рано имаше 100 млн долара загуба.

Последни новини
Още от Начало