Къде отива дефицитът на САЩ

Стефани Келтън, професор по публични политики и икономики, Stony Brook University

Бюджетната комисия на Конгреса в САЩ прогнозира във вторник увеличение на дефицита до 1 трлн долара за година в следващите 10г, воден от разходи на федералното правителство. До 2030г комисията очаква публичният дълг да стигна 98% от БВП, или 31 млрд долара. Миналата година дефицитът стигна 1 трлн долара и бе най-голям от 2012.

Голяма част от дефицита се дължи на данъчните облекчения, каза Стефани Келтън, професор по публични политики и икономики, Stony Brook University в интервю за Bloomberg.

"Когато видя заглавие, че дефицитът на държавата е рекордно висок, трилион долара, в главата ми се появяват небюджетни излишъци. Рекордно високи, трилион долара. Защото правителственият дефицит не е нищо повече от финансов принос към някакви други части от икономиката. Ако чуем, че държавата има трилион долара дефицит, би трябвало да го разбираме по следния начин – правителството  прави депозит за трилион долара в някаква част от недържавния сектор. И ми е много интересно да разбера къде се правят тези депозити, който се възползва от тях и дали има вероятност да направи разходи в подкрепа на работни места и икономически ръст", каза Келтън.

Последни новини
Още от Начало