В търсене на възможности в Катар

Акбер Хан, старши директор управление на активи в Al Rayan Investment в Доха

Ако 2019 бе годината, в която редица близкоизточни пазари влязоха сред първенците, 2020г ще бъде тест дали парите ще продължат да се вливат в региона, съобщава Bloomberg.

Годината започна с петте икономики от Персийския залив, които се вляха в индексите на развиващите се пазари на JPMorgan Chase, а фокусът на вниманието в региона остана насочен към облигациите за 12 млрд долара на Saudi Aramco през април, следвано от подготовката за историческото IPO в края на годината. Доларовите облигации на страните от Залива изпревариха останалите от развиващите се пазари с 15% възвръщаемост за тази година.

В същото време нападенията с дронове на инсталации на Aramco през септември припомниха за геополитическия риск и евентуалните препятствия за инвеститорите.

"Ззапочваме да виждаме признаци че правителството пуска кранчето отново и множество сфери като здравеопазване, логистика, производство, промишлени сфери ще започнат да имат полза от това", каза Акбер Хан, старши директор управление на активи в Al Rayan Investment в Доха в интервю за Юсеф Гамал ед-Дин от Bloomberg.

"Катар изхарчи над 200 млрд долара през последните няколко години за ефективно разширяване на инфраструктурата. Изглежда имаше малка пауза. Световната купа наближава, ще бъде през 2022. Очевидно треската около подготовка в последната минута ще доведе до по-големи разходи".

Последни новини
Още от Начало