Boeing временно спря производството на МАХ

Дейвид Фиклинг, Bloomberg Opinion

Boeing спира от януари 2020 година производството на 737 MAX в завода в Рентън, за да спести разходи. Решението бе обявено след като Федералната авиационна агенция на САЩ реши да забави разрешението на Boeing 737 MAX да лети отново след като го приземи през март.

Въпреки че няма да има съкращения в завода край Сиатъл, Boeing не дава график кога смята да го поднови. В завода работят над 12000 работници, на които ще бъде намерена друга заетост в производствата на компанията.

Огромната верига на доставчици и подизпълнители обаче не е сигурно дали няма да съкрати служители в изборната за САЩ година.

Акцията на Boeing изгуби почти 1,4% след новината. Най-големият доставчик на Boeing за МАХ и бивша дъщерна компания, Spirit AeroSystems, се понижи с 4,8%. В Европа реакция имаше при Safran.

В съобщението си Boeing написа, че „това е най-малко смущаващото за производствената система и веригите на доставки решение”. То се обяснява с отлагането за 2020г на серфитикацията на МАХ и нуждата производителят да „приоритизира доставките на вече готови самолети”. Те са около 380.

 

Последни новини
Още от Начало