Йената ще отчете най-голям ръст от десетте най-търгувани валути в света до края на 2019 г.

Валутни анализатори посочват японската валута като добър актив убежище по време на криза

Снимка: Akio Kon/Bloomberg Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Многото рискове за световната икономика през тази година е щастлива новина за йената.

Очаква се японската валута да се представя най-добре от останалите десет най-търгувани валути в света до края на 2019 г., поскъпвайки с 3% спрямо долара до 105 йени за долар, показва проучване на Bloomberg сред валутни анализатори.

От Morgan Stanley и BNP Paribas дори очакват напрегнатата геополитика да доведе през следващата година до 3-годишен връх от 100 йени за долар.

„Глобалната среда е нестабилна и смятаме, че това ще окаже негативен ефект върху рисковете активи“, смята Ханс Редекер, ръководител Валутна стратегия в Morgan Stanley. Според него като резултат ще се вижда засилване на йената.

Още по темата

Йената изостава само спрямо канадския долар, тъй като нарастващите търговски конфликти карат инвеститорите да търсят активи убежища.

От инвестиционната банка Morgan Stanley са сред най-бичи настроените за йената, очаквайки японската валута да отчете ръст от над 6% спрямо текущите си нива до края на 2019 г.

Според Майкъл Ридъл от Allianz Global Investors йената е „отличен актив за диверсификация на портфейла“.

„Рискът от глобална рецесия през следващите 12-18 месеца е по-голям от 50% и за хеджиране на риска се нуждаете от някои валути“, обяснява Ридъл. По неговите думи японската йена ще повиши сериозно стойността си в условията на криза и глобална рецесия.


 

Последни новини
Още от Начало