Карол: Инвестицията в румънска енергийна компания е по-добър избор от Apple

Акциите на Apple се нареждат на второ място сред инвестициите с най-добра възвръщаемост, реализирайки доходност от 39% от началото на годината

Монитори показват пазарни индекси Монитори показват пазарни индекси

Румънска енергийна компания Nuclearelectrica, американският гигант Apple и основният борсов индекс в Атина са най-добре представящите се инвестиции от началото на 2019 г. Това става ясно от анализ на Тихомир Каунджиев от УД "Карол Капитал Мениджмънт".

Инвеститорите, които са вложили спестявания от началото на 2019 г. в акциите на Nuclearelectrica (символ на борсата SNN), оператора на атомната електроцентрала в Чернавода, в момента са най-щастливи, след като получиха обща възвръщаемост от 72%, което е двойно в сравнение с доходността на основния индекс в Букурещ за този период от време.

Фондът „Адванс Инвест“, управляван от Карол Капитал Мениджмънт, също инвестира в акции на тази компания като за периода на последната 1 година от инвестицията в акции на Nuclearelectrica фондът е реализирал обща доходност от 67%.

Акциите на Apple се нареждат на второ място сред инвестициите с най-добра възвръщаемост, реализирайки доходност от 39% от началото на годината, което означава, че американският гигант е "бил" румънския пазар на акции в контекста на индекса BET-TR (+36%), който отразява и дивидентите, изплащани от компаниите в Румъния. За сравнение основният индекс BET (който не отчита дивидентните плащания) поскъпна с 25% през същия период, което поставя Букурещката фондова борса на второ място сред най-добре представящите се фондови борси в Европа от началото на годината.

На трето място в класацията на най-добрите инвестиции през 2019 г. е основният индекс на Атинската фондова борса, с ръст от 38%, което означава, че гръцката фондова борса е най-добре представящата се в Европейския съюз от началото на 2019 г. Фондът „Адванс Източна Европа“, управляван от Карол Капитал Мениджмънт, инвестира избирателно в акции на гръцки компании, като за периода на последната 1 година, от инвестициите си фондът е реализирал обща доходност от  32%.

Останалите доходоносни инвестиции за тази година включват акциите на Microsoft (+36%), фючърси на злато (+16.5%) и фючърси на петрола сорт WTI (+28.2%) и Брент (+12.3%).

Последни новини
Още от Начало