Тръмп: САЩ и Япония постигнаха първоначално споразумение за митата

Токио обаче предупреди, че всяка окончателна сделка трябва да включва уверения, че няма да има мита върху японските автомобили

Снимка: John Taggart/Bloomberg Снимка: John Taggart/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че администрацията му ще сключи първоначално търговско споразумение за митата през следващите седмици, съобщава Bloomberg. В същото време Токио предупреди, че всяка окончателна сделка трябва да включва уверения, че Вашингтон няма да наложи нови мита на стойност 50 млрд. долара върху японските автомобили.

В писмо до Конгреса Тръмп е посочил, че ще сключи споразумение с Япония и за дигиталната търговия.

Още по темата

„Моята администрация очаква с нетърпение да продължи сътрудничеството си с Конгреса по отношение на продължаване на преговорите с Япония с цел достигане до цялостно търговско споразумение, което да доведе до по-справедлива търговия между САЩ и Япония“, посочва още Тръмп в писмото до Конгреса.

След като се срещна с японския премиер Шиндзо Абе на срещата на Г-7 във Франция миналия месец, Тръмп обяви, че двете страни са постигнали търговска сделка „по принцип“. Лидерите заявиха, че се надяват да подпишат споразумение в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк по-късно този месец.

Абе се съгласи да участва в преговорите през септември 2018 г., след като Тръмп удари японския износ на стомана и алуминий с мита и заплаши, че ще направи същото с всички вносни автомобили, включително тези, произведени в Япония.


 

Последни новини
Още от Начало