Намалява оптимизмът за бързо възстановяване на производството на петрол в Саудитска Арабия

Според Citigroup трейдърите дори не са напълно оценили ефекта от щетите

Снимка: David Ryder/Bloomberg Снимка: David Ryder/Bloomberg

Петролните пазари са обхванати от несигурността колко време ще отнеме на Саудитска Арабия да възстанови добива след опустошителните атаки, лишили пазара от 5% от световните доставки, съобщава Bloomberg.

Държавният производител на петрол Saudi Aramco изглежда вече е по-малък оптимист за това колко време ще му трябва за възстановяване. Първоначално е било съобщено, че ще са необходими дни за възстановяване на по-голямата част от производството, но по-късно саудитски представители са коментирали пред чуждестранен дипломат, че ще са им необходими седмици и дори месеци.

Според американската инвестиционна банка Citigroup трейдърите дори не са напълно оценили ефекта от щетите.

Атаките, които повредиха една от най-големите платформи за преработка на петрол в света, предизвикаха един от най-големите ръстове в цените на петрола в рамките на ден – Брент поскъпна с 19% малко след отварянето на сесията в понеделник.

Още по темата

Saudi Aramco загуби продукция от около 5,7 млн. барела на ден в събота, след като 10 дрона удариха съоръженията й.

„Пълното възстановяване може да не се случи преди края на годината, лишавайки пазара от 1 млн. до 2,5 млн. барела на ден“, смятат анализаторите от Citigroup.

Според консултантската компания Rystad Energy кралството разполага с достатъчно вътрешни запаси, за да покрие износа си за 26 дни.

Тръмп разреши отпускането на петрол от Стратегическия петролен резерв на САЩ, ако се наложи стабилизиране на пазарите, докато Международната агенция по енергетика заяви, че следи ситуацията.

Японското правителство във вторник съобщи, че е готово да си сътрудничи с Международната агенция по енергетика, за да освободи резерви, ако е необходимо, след подобно изявление от страна на Южна Корея.

Петролните пазари започнаха азиатската сесия сравнително спокойно, а сутринта българско време американският суров петрол WTI губи 1% от стойността си до 62,20 долара за барел, а Брент поевтинява с 0,71% до 68,53 долара за барел.


 

Последни новини
Още от Начало