Катастрофите няма да намалеят с намаляване на обезщетенията

Деян Николов, адвокат по застрахователно право, Бизнес старт, !4.08.2019

Предложеният механизъм в Методиката за определяне на обезщетенията при катастрофи не е справедлив, а обезщетенията за неимуществени вреди ще бъдат поне двойно по-ниски, а за смъртните случаи ще са между два и пет пъти по-ниски. Ще се изчисляват по много по-сложен начин, а за близките на загинали ще е много по-труден пътят, по който те ще могат да достигнат до изплащане на обезщетенията. Съдебните дела ще са по-сложни и ще продължават повече време. Това каза Деян Николов, адвокат по застрахователно право, в предаването Бизнес старт с водещ Христо Николов.

"Отново се предвиждат тавани за обезщетенията – както при смърт, така и при телесни увреждания, което е в противоречие с европейските директиви и с практиката на Съда на ЕС, които за задължителни за българските съдилища" заяви гостът.

След като през декември 2018 г. бяха направени законови изменения, в които бяха въведени тавани от пет хиляди лева за разширения кръг от лицата при смърт на близък – това са братя, сестри, баби, дядовци, внуци, доста съдебни решения посочиха, че тези ограничения са несправедливи и юридически необосновани. Дори и да е имало измами, те са под 1% и не може да се променя система, която функционира от над 50 години. През годините се е натрупала богата съдебна практика, има и традиции, а сега изведнъж всичко коренно се променя, обясни той.

"Ако едно дете под 18 години загуби родителя си, ще получи до 50-60 хиляди лева по новата методика, а досегашната съдебна практика показва обезщетения средно около 150 хиляди лева. Ако родителите на едно дете го загубят в катастрофа, сега биха получили около 75 хиляди лева, а в практиката на съда има обезщетения от над 200 хиляди лева. В случай от моята практика за счупено бедро присъденото обезщетение беше 52 хиляди лева, сега по новата методика обезщетението ще е между 15 и 28 хиляди лева. В случай на парализирано след катастрофа дете, практиката е да се изплащат обезщетния по половин милион и повече, а сега предложения таван е 112 хиляди", каза Николов.

Това се прави в интерес на застрахователите и за да е трудно за хората да се ориентират какви обезщетения им се полагат, и когато им се предложи някаква сума, доста по-ниска от досега приетите, те да я приемат, заяви още той. В Германия в много случаи цената на застраховка „Гражданска отговорност“ е дори по-ниска от тази в България при по-високи обезщетения. За изминалата година цената на ГО в България скочи с между 30 и 50%, добави гостът.

Още по темата

Никой застраховател не е фалирал заради ГО. Само за изминалата година резликата между събрани премии и изплатени обезщетения е няколкостотин милиона лева плюс. Нека застрахователите инвестират в превенция и да направим така, че да има по-малко катастрофи и смъртни случаи в България. Но катастрофите няма да намалеят с намаляването на обезщетенията.

Дори и да има тавани в някои държави, това е лоша практика, която не трябва задължително да се копира в България, каза Николов.

Повече вижте във видеото.

Последни новини
Още от Начало