Премиерът на Папуа Нова Гвинея подаде оставка след газов скандал

Министър-председателят Питър О'Нийл се оттегли от поста си

Премиерът на Папуа Нова Гвинея Питър О'Нийл подаде оставка Снимка: Jason Alden/Bloomberg Премиерът на Папуа Нова Гвинея Питър О'Нийл подаде оставка Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Папуа Нова Гвинея е изправена пред нова политическа криза, след като 7-годишното управление на премиера Питър О'Нийл приключи с оставката му, предаде BBC.

Енергийната независимост на тихоокеанската страна стана повод за негативния развой на събитията за премиера. В продължение на месеци той среща огромна съпротива от опозиционната партия Триумф относно газовата сделка с Франция и САЩ.

Още по темата

Мултимилиардният проект на британската колония с френската компания Total и американската фирма ExxonMobil създаде притеснения в обществото, че износът на гориво ще облагодетелства основно корпорациите, а не местния бизнес.

„Важно е да запазим определена стабилност. Ние чухме призива и се съгласихме, че имаме нужда от промяна в правителството“, казва самият Питър О'Нийл в официално изявление от столицата Порт Морсби за националната телевизия EMTV.

Народната партия на О'Нийл все пак е на мнение, че газовият проект би увеличил двойно износа на страната, стига да бъде завършен.

Правителството на Папуа Нова Гвинея е съставено от 111 депутатски места, 27 от които са на Народната партия. Общо 21 партии и 16 независими депутата участват в държавната управа, което прави създаването на стабилна коалиция изключително сложен процес в страната.

Последни новини
Още от Начало