Как шефът на VW се размина с уволнението?

Част от борда на директорите поиска оставката на Херберт Дийс заради неуместен наци-коментар

Херберт Дийс по време на телевизионно интервю за Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Херберт Дийс по време на телевизионно интервю за Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Volkswagen (VW) Херберт Дийс едва не се прости с работата си, след като направи нескопосан опит да мотивира своите служители с думи, напомнящи един от лозунгите на нацизма.

„Ebit macht frei“ („печалбата те прави свободен“, б. ред.) е прекалено близко до „Arbeit Macht Frei“ - „работата те прави свободен“. Именно вторият израз стои печално над портите на концентрационния лагер в Аушвиц. 

Някои инвеститори са гневни и смятат, че Дийс трябва да подаде оставка. Но тази гледна точка не е единодушна. Германецът стана ръководител на марката VW през 2015 г., а през миналата година бе избран и за изпълнителен директор за концерна. В дистанциращо от коментарите изявление ръководителите на VW казват, че са приели извинението на Дийс, пише Financial Times.

Бордът включва представители на фамилиите Порше и Пиех, както представители на синдикатите и местни политици (Провинция Долна Саксония има 20% от правото на вот, докато семействата контролират 53%). Ако те не искат да се отърват от Дийс, тогава работата му е в безопасност, независимо от желанието на фонд мениджърите, коментира в своя публикация за Bloomberg Крис Брайънт.

Още по темата

По-голямо притеснение предизвиква желанието на изпълнителния директор да се фокусира върху електромобилите. Стратегията му предвижда колите на батерии да съставят 40% от продажбите на компанията до 2030 г. Това е много по-сериозен ангажимент от неговата страна в сравнение с конкурентите. Изграждането на електромобили изисква много по-малко работни ръце в сравнение с тези си двигателите с вътрешно горене. Само по себе си това е достатъчна причина за служителите, за да недоволстват от Дийс.

Бернд Остерло – влиятелният ръководител на работническия съвет (профсъюзната организация), често влиза в пререкания с Дийс, включително и по отношение на плановете за намаляване на работните места. Миналогодишното забавяне на сертифицирането на новите автомобили на VW дойде като подарък за Остерло. То подчертава впечатлението, че некомпетентността на мениджмънта е причината за изоставащите приходи, а не неуморната работна ръка. Дийс сгреши с този си ход, оронвайки допълнително авторитета си, коментира още Брайънт.

Последното нещо, от което компанията има нужда, е още един разрив в отношенията между ръководството и служителите. Фактът, че Остерло не се възползва от момента с нацисткия лозунг, за да нападне Дийс, показва, че двете страни са подобрили отношенията си. Водещи мениджъри на VW ще проведат среща в петък, за да се опитат да преосмислят някои важни проблеми, пише германското списание Der Spiegel

Този негативен полъх, поне засега, не успява да се превърне в буря за VW. Въпреки турболенциите за бранша анализаторите смятат, че автомобилостроителят може да генерира през идните три години приходи за 44 млрд. евро. И то въпреки скептицизма, че планът на Дийс за разширяване на електромобилното производство би сработил. А решението за отлагане на първичното публично предлагане на бизнеса с камиони на VW не помага за разсейването на тези опасения. 

Повече за скандала с квазинацисткия поздрав на Дийс вижте в материала на Automedia.bg.

Последни новини
Още от Начало