1/3 от ТВ рекламите в САЩ се оказват безполезни

Това означава, че рекламодателите ежедневно губят стотици милиони за празното кресло пред телевизора

Телевизия Снимка: Pixabay Телевизия Снимка: Pixabay

29% от телевизионните реклами в Америка остават без зрители, твърди компанията за телевизионен рейтинг IPG Media Lab.

И все пак медийното пространство не познава по-ефективен начин за рекламиране до момента, макар продуктовото позициониране в интернет да не стои прекалено далеч в класацията. „Viewability“ - интернет еквивалент на IPG, пресмята грубо, че за четвъртото тримесечие на 2018 г. 32% от рекламите в web-пространството са останали скрити от читателите. Причините най-често са в лошото позициониране.

В изследването на IPG попадат 5300 зрители на водещите 20 телевизионни канала в страната. Участниците в изследването са инсталирали софтуер на телевизорите си, чрез който да се следи кога дадена реклама се радва на внимание и кога каналът бива сменяван. Продължителността на изследването е била 6 месеца. За този период са били публикувани 3 милиона уникални реклами, минали близо 6 милиона пъти през екраните на телевизорите.

Статистиката е повлияна и от времето на денонощието и позиционирането на на рекламите по време на живото предаване.

Ако допуснем, че данните на IPG биха били актуални и за българския пазар, тогава средно рекламодателите плащат по около 410 лева за 30-минутен клип по телевизията (бел. ред. Това е цената на една от водещите български медии). Тогава близо 120 лева от цената на всеки един отделен рекламен клип биха отивали на вятъра.

Последни новини
Още от Начало