Airbnb сключи най-голямата си сделка досега

Преговорите по придобиването на резервационен сайт HotelTonight са приключили успешно

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Сайтът Airbnb Inc, който дава възможност ползвателите му да отдават свое жилище изцяло или частично, е приключил успешно преговорите за придобиване на оператора на хотелския резервационен сайт HotelTonight.com. Това каза Бойчо Попов, главен редактор в Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

“Компанията Airbnb се стреми да укрепи своите предложения и да стане по-привлекателна за инвеститорите на фона на предстоящото публично предлагане, което може да случи или до края на тази година, или през следващата година“.

Сделката е най-голямото придобиване за американския стартъп досега. Airbnb отказа да оповести финансовите условия на сделката, но човек, запознат с въпроса, каза, че цената е близка до последната частна оценка на HotelTonight, а именно 463 млн. долара.

“В началото на 2017 г. Airbnb направи друга сделка - тя купи Luxury Retreats за около 300 млн. долара, това беше най-голямата сделка до момента. Сега с новото придобиване обаче то става най-голямата сделка за Airbnb“, коментира Попов.

Главният изпълнителен директор на HotelTonight Сам Шанк ще оглави бизнеса с луксозните хотели в Airbnb, като по-голямата част от персонала на досегашната му компания ще премине към от Airbnb.

Hotel Tonight е основана през 2010 г. и е базирана в Сан Франциско, като подбира непродадените стаи от хотелските вериги и предлага отстъпка за пътуващите, които търсят оферти в последната минута, обикновено в градските бизнес райони.

Още по темата

Придобиването разширява обхвата на Airbnb още по-надълбоко в хотелската индустрия, където тя навлезе бурно от самия си старт преди малко повече от десетилетие. Airbnb трансформира туристическия сектор, като убеди милиони хора да отворят домовете си за непознати. Така компанията се превърна в такава пазарна сила, че масовите пътнически и хотелски компании, като Booking Holdings Inc., яростно изразходват средства, за да предложат повече обяви на частни домове и на своите собствени сайтове.

Очаквайте повече във видео материала!

Последни новини
Още от Начало