Политиците не трябва да дават тон за разделение

България е най-новият член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста

В днешното време на разделение е хубаво политическите фигури да не дават тон за разделение, а да дават тон как може да си служим с историята, за да не сеем омраза. Това мнение изрази доц. д-р Албена Танева от СУ“ СВ. Климент Охридски“ в предаването “Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев. Конкретният повод бе посещението на премиера Бойко Борисов на мемориален център в Скопие, което Танева нарече "много важен жест".

Tя коментира и изказването на говорителя на Руското външно министерство Мария Захарова, че Съветската армия е спасила българските евреи, като го нарече “странно изказване“. Доцентът напомни, че никой не печели, ако използваме епизоди от историята с някаква съвременна цел“.

Според нея трябва да се правят повече смислени и разбираеми инициативи, които помагат да помним какво се е случило и защо то е важно.

Още по темата

България е най-новият член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста - от ноември 2018 г., каза още историкът. В организацията членуват общо 31 държави. Става дума за  междудържавна политическа организация, инициирана от шведския министър-председател. Два пъти годишно представители на съответните страни и експерти взимат участие в работни групи и обменят много полезен практически опит. Самата организация функционира от 2000 година. Доц.д-р.Танева даде пример с дипломата Раул Валенберг, който е от богато шведско семейство и е основал организацията, която е спасила хиляди унгарски евреи. “Валенберг е мярка за морал и почтеност“, допълни гостът на предаването.

Танева разказа и за съвместните семинари, които са имали учители от България и Македония и за това колко те са били полезни за двете страни.

Вижте повече във видео материала!

Последни новини
Още от Начало