Лейбъристите официално ще подкрепят втори референдум за Brexit

Май възнамерява да информира депутатите в Лондон за преговорите за Brexit във вторник

Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

След дълги колебания британската Лейбъристка партия се ангажира да призове за нов референдум за Brexit. Това съобщи най-голямата британска опозиционна партия в своя уебсайт. Лидерът ѝ Джереми Корбин ще информира депутатите още в понеделник за тази стъпка. Партията му искала да предотврати „разрушителния Тори-Brexit“ на консервативната управляваща партия на премиера Тереза Мей.

„Ние се ангажираме също така да предложим или подкрепим изменение в полза на публично гласуване, за да предотвратим вреден тори -Brexit за страната“, заяви Корбин по време на среща със своите съпартийци.

Още по темата

Май възнамерява да информира депутатите в Лондон за преговорите за Brexit във вторник. В сряда британската Камара на общините се събира, за да обсъди и да реши как да продължи с планираното оттегляне от ЕС. След това депутатите ще предложат изменения в споразумението за Brexit с ЕС, включително и такива, които предвиждат втори референдум.

От известно време няколко депутати от лейбъристите подкрепят идеята за втори референдум. Досега Корбин не се присъединяваше към това искане, а окачествяваше втори референдум като последна мярка, към която лейбъристите ще посегнат, ако договорът за Brexit не може да бъде променен и не са възможни преждевременни нови избори. Именно заради поведението си в това направление Корбон бе остро критикуван в партийните редици.

Последни новини
Още от Начало