Кои са популярните локации за чуждестранни купувачи на имоти в Испания?

Настоящата тенденция ще се запази през годината

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Въпреки че имотният пазар в Испания продължи да постига цялостен растеж през 2018 г., някои области се справят по-добре от други, смятат имотни експерти, цитирани от Investor.bg.

Популярните локации за чуждестранните купувачи, особено по крайбрежието и големите градове, са постигнали най-силна активност миналата година и вероятно тази тенденция ще се запази през 2019 г.

Увереността за тази година е толкова голяма, че испанската строителна компания Taylor Wimpey Espana има шест нови проекта за първата половина на 2019 г. и прогнозира, че броят на британските и германските купувачи ще се увеличи.

Марк Притчард, директор на отдел „Продажби и маркетинг“ на компанията, отбелязва, че според консултантската компания Savills в топ три на най-предпочитаните локации в света от британците за второ жилище попадат Коста дел Сол и Коста Бланка.

Продажбите в Испания са достигнали най-високото си ниво от десет години, като са нараснали с 9,7% в 12-те месеца до септември 2018 г., сочат данни на испанската статистика.

В същото време експерти в Института по технология на строителството в Каталуния прогнозират, че настоящата тенденция на ръст на жилищния пазар ще се запази до 2021 г., след което ще започне да се забавя.

Броят на продажбите, вписани в Имотния регистър, през октомври е нараснал със 17% спрямо същия месец на миналата година, сочат последните данни на Националния статистически институт.

Продажбите на нови жилища са съставлявали до 15% от общите продажби, или 7971 жилища, а предпродажбите са били 17%, или 43 536 жилища. Ръстът е бил особено силен в Мурсия (53%) и провинция Севиля (50%). Силно увеличение на продажбите е регистрирано също в Каталуния и най-вече Барселона (31%). Единствените области, в които продажбите са намалели, са били Канарските и Балеарските острови.

Според Марк Стъклин от Spanish Property Insight, когато бъдат публикувани данните за цялата 2018 г., най-силен ръст на продажбите ще отбележат областите, които привличат чуждестранни купувачи.

Цялата статия прочетете на Investor.bg.

Последни новини
Още от Начало