Deutsche Bank ще подложи на проверка 20 000 свои рискови клиенти

Deutsche Bank ще подложи на проверка 20 000 свои рискови клиенти

Германският финансов регулатор BaFin нареди на Deutsche Bank да провери до юни 20 000 свои клиенти, които се считат за рискови, съобщава Handelsblatt. Става дума преди всичко за корпоративни клиенти и клиенти на инвестиционното банкиране. Това пише БНР.

Напоследък Deutsche Bank е подложена на упреци за пропуски в системата за проверка на клиенти, ориентирана срещу прането на пари и т.нар. финансов тероризъм. Регулаторът цели банката да приведе своите системи за проверка в съответствие с политиката „Познавай своя клиент“ и да провери допълнително подозрителните клиенти.

Проверката на най-рисковите клиенти трябва да приключи до юни 2019, а за тези, при които рискът е оценен като среден – до лятото на 2020 година. Останалите клиенти трябва да бъдат проверени през следващата година.

През 2018 Deutsche Bank заедно с датската Danske Bank се оказа в центъра на скандал с подозрителни транзакции за около 200 млрд. евро. Разследване отбеляза, че естонското подраздление на Danske Bank е извършвало операциите, а Deutsche Bank е участвала в тях, без да прави допълнителни проверки.

През ноември 2018 в централата на Deutsche Bank бяха извършени обиски в рамките на разследване за пране на пари през офшорни компании. По-рано BaFin назначи консултантската компания KPMG да следи доколко банката подобрява своите системи за проверка.

Последни новини
Още от Начало